Les eleccions del 23-J van deixar un panorama incert i moltes portes obertes. PP i Vox no poden sumar majoria absoluta (136 i 33 respectivament), però tampoc PSOE i Sumar (126 i 31 respectivament). I això obre la porta a una repetició electoral, encara que, de moment, no s'ha esgotat el termini per a les negociacions. Fa quatre anys, però, ja es va viure una repetició electoral. De fet, es van repetir quatre vegades en menys de quatre anys, un fet insòlit. Què ha de passar perquè no hi torni a haver eleccions? Bàsicament, que hi hagi un candidat que tingui el suport dels 176 diputats, la majoria. 

🔴 Investidura de Feijóo, DIRECTE | Segona votació
 

Ara bé, perquè es repeteixin les eleccions, el partit guanyador hauria de treure un nombre de representants menor de 176 diputats, o que cap partit polític es posés d'acord per sumar els 176 que conformen el mínim per poder configurar un govern de coalició. Un fet que ja va passar en les eleccions del 2019.

Les noves cambres, el Congrés i el Senat, es van constituir el 17 d'agost i a partir d'aquí, va entrar en joc Felip VI, que va encarregar al candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, formar govern. El líder del PP s'enfronta aquesta setmana a una possible primera votació d'investidura fallida i encara tindrà una nova opció d'aconseguir una majoria simple en una segona votació. Però si no és així, el rei hauria de tornar a iniciar una ronda de consultes per proposar un nou candidat, que hauria d'aconseguir el suport d'una majoria per evitar repetir les eleccions generals. Però, en aquest cas, el temps juga a la contra, i és que hi ha una data màxima fixada: el 26 de novembre, que serà quan es compliran els dos mesos de termini marcat per llei. Si cap altre candidat aconsegueix aquesta majoria abans d'aquest dia, es pot anar a una repetició electoral.

Quan podrien ser les pròximes eleccions generals?

Si després de dos mesos de la primera votació no hi ha candidats que tinguin els vots necessaris per ser investits, el rei és qui firma un decret de dissolució de les corts generals i convoca eleccions l'endemà del dia que expira el termini de dos mesos. 

En aquest sentit, les eleccions se celebrarien 47 dies després de la convocatòria. És a dir, hi podria haver eleccions de nou el pròxim 14 de gener. Ara bé, amb aquesta repetició electoral hi hauria canvis. Es redueix la campanya i també les subvencions a la meitat. Per tant, la campanya tindria 8 dies en comptes de 15, recorda el portal 324, una campanya que cauria enmig de les festes de Nadal.