Aquest diumenge 18 de febrer se celebren les eleccions a Galícia, una cita política clau. La jornada electoral servirà per mesurar les forces dels partits, amb la incògnita de si el Partit Popular aconseguirà mantenir la majoria absoluta, fixada als 38 escons, que segons alguns sondejos està en perill. El 2 de febrer, els diferents candidats a presidir la Xunta van iniciar la campanya electoral, la qual s'acaba aquest dijous, per donar pas a la jornada de reflexió de les eleccions a Galícia. Però què es pot fer i què no durant la jornada de reflexió?

🔴 Resultats eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats

📍 Eleccions Galícia 2024: candidats i claus dels seus programes 

🔵 El PP s’aferra a l’esperit de Feijóo amb l’ambició d’aconseguir la cinquena majoria absoluta seguida
 

Eleccions a Galícia: la jornada de reflexió

Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), la jornada de reflexió se celebra un cop "la campanya electoral acaba, en tot cas, a les zero hores del dia immediatament anterior a la votació". A partir d'aquest moment, la legislació regula que durant aquest dia "no es pot difondre propaganda electoral ni realitzar-se cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hagi legalment acabat". D'aquesta manera, a partir d'aquest dissabte no es podrà fer cap esdeveniment polític a Galícia en el marc de les eleccions autonòmiques, i tampoc es podrà difondre propaganda electoral. 

Jornada de reflexió a Galícia: què es pot fer i què no?

Durant la jornada de reflexió no es poden celebrar actes de campanya o fer difusió de propaganda política. Però, què és legal i què no? La llei defineix la campanya electoral com "activitats lícites fetes per candidats, partits, federacions, coalicions o agrupacions per captar sufragis", però no detalla quines accions s'inclouen en aquest marc. De manera que hi ha un buit legal amb alguns aspectes. El que segur que no poden fer els candidats a la Xunta a partir d'aquest dissabte és demanar el vot als ciutadans o encartellar els carrers dels municipis. És important destacar que el 2007, el LOREG va deixar constància que totes aquelles publicacions compartides a xarxes socials o Internet demanant el vot també són considerades propaganda electoral i, per tant, no es poden difondre durant la jornada de reflexió.

Què passa si s'incompleix la llei sobre la jornada de reflexió?

Com és evident, incomplir la llei electoral té conseqüències legals. En el cas de no respectar les normes establertes per la jornada de reflexió, les penes van dels tres mesos a l'any de presó, mentre que les multes són de sis a 24 mesos, segons l'raticle 144 de la LOREG.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!