Reciprocitat a Vitòria i Madrid. La presidenta del Bizkai Buru Batzar del PNB, Itxaso Atutxa, ha assegurat que "el primer intent" del seu partit "i en ferm", després de les eleccions autonòmiques, ha de ser intentar reeditar un acord de Govern amb el PSE-EE. Segons la seva opinió, ha estat "l'únic partit que ha mostrat una intenció ferma de parlar" amb la formació jeltzale durant la campanya electoral. A més, ha admès que l'entrada de Vox al Parlament basc ha estat "un disgust" perquè representa "la ultradreta més rància" i "només ha tingut un 'leitmotiv': anar contra l'autogovern basc i qualsevol identitat basca".

En declaracions a Europa Press, Atutxa ha mostrat la seva satisfacció pels resultats electorals ja que el "repte" que s'havia imposat el PNB per a aquest 12 de juliol, aconseguir un escó més a cada territori, s'ha aconseguit amb els 31 parlamentaris.

No obstant això, ha lamentat la falta de més participació, que ha atribuït a la confluència de "molts aspectes", entre ells haver celebrat els comicis a l'estiu i haver sortit d'"una època de confinament molt dur". "Espero que la passió per la política i la preocupació pel dia a dia en la població no descendeixi al mateix nivell", ha assenyalat.

La presidenta del PNB biscaí s'ha referit a l'ascens d'EH Bildu, que ha enfortit el seu segon lloc al Parlament basc amb quatre parlamentaris més, un total de 22.

Encara que ha valorat que "Bildu puja", ha recordat que la progressió d'Iñigo Urkullu ha estat "millorar el 2016 i continuar millorant el 2020" mentre la formació sobiranista, amb Maddalen Iriarte com a candidata, "es va fotre una bona patacada el 2016". "En qualsevol cas, felicito també la resta de partits", ha afegit.

A parer seu, EH Bildu ha fet "una campanya doble" en aquesta ocasió, amb "un discurs moderat" per part de la seva candidata a lehendakari, Maddalen Iriarte, "i altre, amb gent com el secretari general de Sortu, que anava fent una altra ruta paral·lela per parlar a aquests seus que potser no estan tan contents amb la imatge més possibilista" que la coalició pugui oferir. Per a Itxaso Atutxa, "està molt bé" que l'EH Bildu "més possibilista vagi avançant". "És un gran èxit", ha dit.