Encara falten poc més de tres mesos per a les eleccions municipals 2023 del 28-M. Però tots els alcaldables, especialment a Barcelona, es mobilitzen. Aquest dimecres ha estat el candidat d’ERC a la capital catalana, Ernest Maragall, que ha participat en un acte envoltat d’una cinquantena de personalitats que li donen suport. Entre els signants del manifest hi ha exsocialistes, com el conseller Quim Nadal o l’exregidor i extinent d'alcalde, Ramón García Bragado, i exconvergents, com el conseller Carles Campuzano. Un altre nom que apareixia en el comunicat d'ERC era el de l’escriptor Jordi Amat, però no ha assistit a l'acte i a posteriori ha volgut deixar clar que no dona suport al candidat. El text presentat a la Casa Rius de Barcelona reivindica “una Barcelona que miri orgullosa al futur des de la màxima exigència en el present”. El lema escollit per a la precampanya és "Maragall més que mai".

Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


Es tracta d’una cinquantena de personalitats de diversos àmbits i procedències. A més de l’escriptor Jordi Amat, també hi ha el músic Joan Chamorro; l’arquitecta Maria Sisternas; el director del Primavera Sound i la Sala Apolo, Alberto Guijarro; el director del Barcelona Institut of Science and Technology, Eduard Vallory; la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs, o exrepresentants socialistes, com Fabián Mohedano i Ramón García-Bragado. També han sumat la seva signatura els membres del consell assessor de Maragall, un consell de savis presentat fa un mes, amb noms com els consellers Quim Nadal i Carles Campuzano, l’exconseller Raül Romeva, el jurista Joan Queralt Josep Caminal, exdirector general del Gran Teatre del Liceu, ex director general de presidència del Grup Godó, exdirectiu del Barça i exregidor per CiU

“Som lluny del que ens hem d’exigir com a subjecte col·lectiu, com a ciutat que vol ser referència al món. Barcelona ha perdut el rumb, està desconcertada després d’anys de governs que no l’han sabut entendre ni orientar”, arrenca el manifest que han presentat, que apel·la a retornar a la ciutat “una suma d’orgull, confiança i ambició”. En aquest sentit, consideren que l’alcaldable d’ERC és la millor aposta: “Aquesta és la via i creiem que l’Ernest Maragall és la persona capaç de liderar aquest nou període. Per tornar a fer de Barcelona una ciutat europea, la capital que sap on va, que comparteix mirada llarga i que no deixa a ningú enrere”.

Durant l’acte, Joan Queralt ha advertit que Barcelona no pot “perdre el tren” i deixar escapar “el seu enorme capital polític, econòmic, social, cultural i esportiu”. El jurista ha lamentat que “des de fa una bona temporada Barcelona no té un grup de gent intel·ligent que el seu principal interès sigui Barcelona”. Per a revertir aquesta tendència, ha contraposat que Ernest Maragall “és la persona en millors condicions per tornar Barcelona a la llista top de ciutats mundials”.

Maragall, entre Colau i Trias

La comtesa està molt polaritzada entre l’alcaldessa Ada Colau i l’exalcalde Xavier Trias, en pugna per la capital del país. Però el candidat republicà, que va guanyar les últimes eleccions, intenta trencar aquest esquema prefigurat. “De què va aquesta campanya? Va de persones atacant persones?”, s’ha preguntat. I s’ha situat com una alternativa: “O hauríem d’estar parlant de persones defensant projectes? És el que m’estic exigint”. Ernest Maragall ha defensat que “Barcelona ens demana tres coses: convicció, respecte i emoció”. L’alcaldable d’ERC, que ha reivindicat la figura del seu germà i expresident Pasqual Maragall, ha dit que d’aliances postelectorals “ja en parlarem” en un altre moment.

Consell assessor

Ara fa un mes, Ernest Maragall ja va presentar el Consell Barcelona, un “grup assessor i de reflexió conjunta” per a intentar fer-se amb la vara d’alcalde a la capital de Catalunya. El conformen, de moment, una desena de noms: Elisenda Alamany, la seva número dos a l’Ajuntament; la regidora Gemma Sendra; el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena; l’exconseller i expres polític Raül Romeva; l’advocada Olga Arderiu, que ha portat la defensa de Carme Forcadell o Anna Simó; Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona; Josep Caminal, exdirector general del Gran Teatre del Liceu, ex director general de presidència del Grup Godó, exdirectiu del Barça i exregidor per CiU; Francesc Subirada, director associat del Barcelona Supercomputing Center des de la seva creació el 2005; l’urbanista Oriol Clos, exarquitecte en cap de l’Ajuntament entre el 2006 i el 2011 i consultor en països com França i Bèlgica, i la delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella.