Fa quatre anys, la cursa per Barcelona ja va estar molt disputada. I a les eleccions municipals del 29 de maig s’espera que ho estigui encara més, amb quatre partits candidats a arribar primers a la línia de meta: ERC, Junts per Catalunya, els comuns i el PSC. És per això que, quatre mesos abans, totes les candidatures posen la maquinària en marxa. Entre ells, el republicà Ernest Maragall, que aquest dimarts ha presentat el Consell Barcelona, un “grup assessor i de reflexió conjunta” per a intentar fer-se amb la vara d’alcalde a la capital de Catalunya. En aquest consell de ‘savis’ hi ha dirigents i exdirigents polítics, però també juristes, arquitectes o responsables culturals.

Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


El grup ha celebrat al centre de Barcelona la seva primera trobada. El conformen, de moment, una desena de noms: Elisenda Alamany, la seva número dos a l’Ajuntament; la regidora Gemma Sendra; el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena; l’exconseller i expres polític Raül Romeva; l’advocada Olga Arderiu, que ha portat la defensa de Carme Forcadell o Anna Simó; Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona; Josep Caminal, exdirector general del Gran Teatre del Liceu, ex director general de presidència del Grup Godó, exdirectiu del Barça i exregidor per CiU; Francesc Subirada, director associat del Barcelona Supercomputing Center des de la seva creació el 2005; l’urbanista Oriol Clos, exarquitecte en cap de l’Ajuntament entre el 2006 i el 2011 i consultor en països com França i Bèlgica, i la delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella.

maragall romeva queralt - ERC Bcn

En una atenció als mitjans després de la primera trobada del Consell Barcelona, Ernest Maragall ho ha situat com un “primer pas” i ha avançat que s’hi incorporaran més persones en les pròximes setmanes. Ha defensat que són persones “rellevants en els seus àmbits” que posen el seu coneixement “a disposició de la ciutat” i que a partir del debat esperen obtenir una “visió global” de Barcelona i un projecte transversal, que vagi des de l’habitatge i la seguretat fins a l’ecologia i els drets socials. “Ho concretarem en treball concret de reflexió àmbit per àmbit”, ha assenyalat l’alcaldable d’ERC.

Els candidats a la cursa de Barcelona


Aquests assessors acabaran integrant la candidatura de Maragall a l’Ajuntament de Barcelona? El cap de files republicà ha tirat pilotes fora, expressant el seu “absolut respecte” a la “independència personal” d’aquestes persones. Ha demanat “no pressuposar res”. Repreguntat sobre la qüestió, ha admès que li “agradaria que hi fossin tots”.