Què passarà a les eleccions municipals a Lleida? Ramon Redondo, redactor de Teleponent, ens ho explica. 

Com és Lleida?

Lleida és la capital de la comarca del Segrià i de la província que porta el seu nom i té prop de 140.000 habitants. Lleida es troba a ambdues ribes del Segre, voltant un turó en què s'aixeca la Seu, l'estampa que defineix l'skyline de la ciutat. El terme municipal de Lleida és molt extens i compta amb una important horta i moltes terres de regadiu. Les indústries del sector agroalimentari constitueixen un dels centres productors més importants d'Europa i la Fira de Lleida és la segona més important de Catalunya, després de la de Barcelona. Lleida constitueix un centre urbà de primer ordre amb una àrea d'influència comercial, social i econòmica que s'estén també a les comarques de la Franja de Ponent i que aplega prop de mig milió de persones. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

El PSC, amb Àngel Ros al capdavant, va guanyar les eleccions, però va perdre set dels 15 regidors que havia aconseguit en les eleccions del 2011. El consistori va estar molt fraccionat, amb set formacions. CiU va conservar els seus sis regidors i és de destacar la irrupció de Cs amb 4 diputats. 

Com es va formar govern?

El PSC ha governat amb el suport dels quatre regidors de Cs i arribant també a acords amb els dos regidors del PP. Rosa Mari Salmeron, una regidoria d'Unió, va deixar el grup de CiU i com a no adscrita es va incorporar a l'equip de govern. 

Com ha anat la legislatura?

Com a conseqüència dels fets de l'u d'octubre del 2017 i d'unes declaracions molt polèmiques de l'alcalde, es va produir una crisi en el consistori. Després d'una rectificació Àngel Ros va presentar la dimissió i es van convocar unes primàries dins el partit per triar el substitut. Finalment l'escollit va ser Fèlix Larrosa que va ser nomenat paer en cap el mes d'agost del 2018. 

Previsions

Saber quin suport popular tindrà Fèlix Larrosa, el nou cap de llista del PSC, és una de les grans incògnites d'aquestes eleccions. La detenció de l'autoproclamat cap de Vox a Lleida per suposats delictes sexuals contra discapacitats obre una incògnita sobre les possibilitats de la formació d'ultradreta a la capital del Segrià. 

Els debats de la campanya

La instal·lació de noves zones comercials i el futur del petit comerç seran temes importants de debat. El trasllat de l'estació d'autobusos a la zona de l'estació també comporta polèmica. Saber quin ús tindrà l'espai de les antigues basses d'Alpicat, amb la proposta d'un parc temàtic sobre els barrufets, també estarà present en la campanya.