Què passarà a les eleccions municipals a Girona? Dani Vila, cap d'informatius de TV de Girona, ens ho explica. 

Com és Girona?

Girona és capital de comarca i de província, una ciutat que ha sobrepassat fa poc els cent mil habitants. Girona està travessada per quatre rius: el Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants. El centre històric de Girona és un dels més interessants de Catalunya, sobretot pel que fa al seu call medieval, un fet que projecta la ciutat com a focus d'interès turístic. A banda del sector industrial, el sector serveis cada cop pren més importància. En aquesta línia, cal assenyalar que Girona té la taxa de comerços per habitant més alta de Catalunya i de tot l'Estat. També destaca la celebració de congressos i les empreses relacionades amb recerca i tecnologia, moltes d'elles dins l'àmbit del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. L'atur a la ciutat se situa a tocar de la mitjana catalana. Girona té una vida cultural de primer ordre, acull el Celler de can Roca, millor restaurant del món en el seu moment i el seu equip de futbol va aconseguir pujar a primera divisió fa dues temporades. 

Què va passar a les eleccions del 2015?

Carles Puigdemont, que ja havia esdevingut alcalde en les eleccions del 2011, va guanyar les eleccions al capdavant de les llistes de CiU. Les altres forces van quedar a força distància. La legislatura va quedar marcada pel nomenament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat el gener del 2016. La voluntat de Carles Puigdemont que el seu substitut fos Albert Ballesta, el 19è de la llista de CiU, va obligar a una cadena de renúncies, una situació un pèl surrealista. El mandat de Ballesta va durar ben poc i va ser prou accidentat, primer perquè va haver de repetir la cerimònia de jurament per un defecte de forma i, després, per l'oposició de la majoria de regidors al fet que s'augmentés el seu sou com a batlle, Ballesta va presentar la dimissió després d'un intent de pacte amb Cs i Marta Madrenas va ser escollida alcaldessa. 

Candidatures i previsions (1)

Per primer cop Marta Madrenas es presenta com a cap de llista de Junts per Catalunya Girona. Quim Ayats encapçalarà les llistes d'ERC, en substitució de Maria Mercè Roca. La CUP es presenta com a Guanyem Girona amb Lluc Salellas com a cap de llista. 

Candidatures i previsions (2)

El PSC torna a presentar Sílvia Paneque com a cap de llista. Concepció Veray va al capdavant de les llistes del PP i en el moment de realitzar aquesta informació encara no se sap qui encapçalarà les llistes de Cs. És possible que es presenti Vox. 

Debats de campanya

El futur de l'Hospital Trueta continuarà en primer pla en els debats. La remodelació de l'antic cinema Modern concita divergències i no té el consens de totes les forces socials. El Pla Especial de la Devesa, aturat momentàniament per falta de consens, i la gestió del turisme seran també temes destacats.