Què passarà a les eleccions municipals a Esplugues de Llobregat? Francisco Rodríguez, director de la revista Llobregat, ens ho explica. 

Com és Esplugues de Llobregat?

Esplugues de Llobregat és un municipi del Baix Llobregat, a tocar de la serra de Collserola i de la ciutat de Barcelona, amb 45.000 habitants. Durant segles l'economia d'Esplugues va ser agrícola, fins a finals del segle XIX, quan comencen a instal·lar-se les primeres indústries ceràmiques. Esplugues també havia estat el destí de barcelonins que hi aixecaven segones residències d'estiueig. Durant el segle XX s'hi instal·len tota mena d'indústries alimentàries, amb la fàbrica de pastes Gallo, o d'electrodomèstics, amb la Braun. Esplugues té una destacada vida cultural i associativa i disposa d'una oferta museística d'interès. L'atur a Esplugues es troba dos punts per sota de la mitjana catalana. 

Què va passar el 2015?

El PSC va guanyar les eleccions, amb l'alcaldessa Pilar Díez al capdavant, en un consistori força fragmentat amb 8 formacions amb representació. Pilar Díez va obtenir l'alcaldia gràcies al suport de dos regidors de CiU. Arran dels fets de l'u d'octubre i de l'aplicació del 155 el pacte amb el PDeCAT es va trencar. 

Previsions

Pilar Díez tornarà a encapçalar les llistes socialistes. Tot i que Cs va ser la força més votada a Esplugues en les eleccions al Parlament de Catalunya el 2017, i ser la segona força més votada en les eleccions municipals del 2015, no sembla que estigui en condicions de prendre l'alcaldia als socialistes. 

Debats de campanya

El pla urbanístic que ha propiciat, entre d'altres coses, l'obertura del centre comercial de Finestrelles, serà un dels temes principals de la campanya. Alguns partits s'oposen a la urbanització de la zona situada al peu de la serra de Collserola, pels seus valors mediambientals. L'exili d'Adrià Carrasco i els temes relacionats amb el sobiranisme també ocuparan part del debat.