Què passarà a les eleccions municipals a Cornellà de Llobregat? Francisco Rodríguez, director d'El Llobregat, ens ho explica. 

Com és Cornellà de Llobregat?

Cornellà és un municipi del Baix Llobregat, a la riba esquerra del riu, amb 87.000 habitants, que es troba en un punt estratègic, la zona tradicional de pas cap a Barcelona. Cornellà ha estat durant segles un poble agrícola, amb el regadiu com a referència després de la construcció del canal de la Infanta. El canal marca, també, l'inici de l'activitat industrial, amb empreses tèxtils a mitjans del segle XIX. L'arribada del ferrocarril va suposar un estímul per al creixement de la ciutat, però també una barrera que encara continua viva: Cornellà de Baix i Cornellà de Dalt. En el segle XX s'instal·len grans empreses, com la Siemens o la Pirelli. Durant el franquisme Cornellà era un dels centres més importants de la lluita obrera, que va tenir un dels seus punts culminants amb la llarga vaga de Laforsa. Amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, Cornellà va canviar de fesomia. La ciutat ha aconseguit eixamplar les seves àrees verdes, amb parcs com el de Can Mercader o el del canal de la Infanta i ha reconvertit el seu teixit productiu, disminuint el pes de la indústria i augmentant la presència de les empreses de logística i de serveis. Ah! I en la zona de la Ribera s’ha construït un gran equipament esportiu: l’estadi del RCE Espanyol.

Què va passar a les eleccions del 2015?

El PSC, amb Antonio Balmón al capdavant, va guanyar les eleccions amb 11 regidors, sense obtenir la majoria absoluta. La legislatura s'ha caracteritzat per les crítiques a la manera de governar i de conduir els plens d'Antonio Balmón que l'oposició ha catalogat d'"autoritàries". El grup de Crida per Cornellà, format per grups d'esquerres propers a Pirates, Podem o la CUP, va perdre durant la legislatura quatre dels cinc regidors de què disposava, i es va formar un grup nou, Alternativa d'Esquerres, amb tres regidors. 

Previsió de candidatures

Antonio Balmón es tornarà a presentar a la reelecció. Pel que fa a la llista d'Alternativa d'Esquerres, més propera a la CUP, estarà encapçalada per Ángel Camacho. Claudio Carmona anirà amb les llistes dels Comuns, amb Podem i Iniciativa. Manuel Casado estarà al capdavant de la llista del PP i ERC presentarà Raquel Albiol. 

Debats de campanya

L'habitatge serà un dels temes centrals de la campanya, després dels forts augments del preu del lloguer que s'han produït en els darrers anys. Tot i els bons resultats de Cs en les eleccions al Parlament del 21-D, sembla difícil que pugui configurar una alternativa a l'actual alcalde Antonio Balmón.