El Partit Popular de Pablo Casado ha perdut més de la meitat del grup parlamentari que va aconseguir Mariano Rajoy el 2016. Però, malgrat les circumstàncies tan adverses, a Gènova no fan cap mena d’autocrítica. Aquest dilluns, els populars s’han limitat a culpar Ciutadans i Vox de la fragmentació del vot de la dreta espanyolista, que només ha beneficiat Sánchez.

La compareixença de Teodoro García Egea ha començat admetent que “els resultats són molt dolents” i que treballaran per a “recuperar la confiança dels espanyols que van decidir quedar-se a casa o optar les altres opcions”. Però aquí ha acabat l’autocrítica del dirigent del PP, que no ha volgut entrar en qüestions com el viratge del discurs cap a l’extrema dreta de Vox ni en els possibles inconvenients de la fotografia de la plaça de Colón.

“És evident que aquesta fragmentació de la qual advertíem ha servit per a donar-li quatre anys més a Sánchez”, ha criticat dirigint-se als altres dos integrants de l’espai de la dreta. En aquest sentit, ha volgut recordar que van oferir un “pacte preelectoral” perquè hi poguessin tenir cabuda però que el van rebutjar.

El secretari general del PP ha dit que, a partir de demà, quan es reunirà l’executiva, analitzaran les causes de la catàstrofe i elaboraran una estratègia de cara a les municipals, autonòmiques i europees per tornar a “il·lusionar” els votants que se n’han anat. Ha tornat a insistir en la necessitat d'"unir el vot", però les candidatures pel maig ja estan tancades. Ha volgut deixar clara una cosa: que l’alternativa a Sánchez passa pel PP i que “el cap de l’oposició es diu Pablo Casado”.

Pel que fa als possibles pactes de govern de Pedro Sánchez amb altres partits, García Egea s’ha limitat a dir que volen “el bé d’Espanya”, i que es pronunciaran un cop el president espanyol en funcions faci passos i mantingui converses per a la investidura.

“Enfadats amb la marca”

Als passadissos de Gènova, sí que fan una mica més d’autocrítica que no pas davant les càmeres, però tampoc gaire més. Fonts de la direcció assenyalen que els seus antics votants que se n’han anat a Vox “han votat enfadats amb la nostra marca, però no amb nosaltres”, en referència a la nova presidència de Pablo Casado. Remarquen que el seu líder “no porta ni un any” i que es tracta d’un “projecte a llarg termini”. Assenyalen que “ho hem tingut més difícil que ningú”. En resum, però sense explicitar-ho: la culpa també és de Rajoy.