El cap de llista del PP al Congrés per Álava, Javier Maroto, ha perdut els papers amb el candidat d'EH Bildu per Álava, Iñaki Ruiz de Pinedo, segons el diari El Correo, l'organitzador del debat.

"Ets un miserable i em repugna veure't aquí assegut", ha dit Maroto al mateix temps que ha afegit: "Volia dir-li al representant d'EH Bildu, però aquesta vegada mirant-lo a la cara i els ulls, que no tinguis la indecència de tornar a opinar sobre la validesa moral o ètica dels plantejaments del meu partit".

Maroto ha carregat durament contra Ruiz de Pinedo quan es discutia sobre la RGI (renta de garantia d'ingressos). El candidat d'EH Bildu ha acusat Maroto de crear "odi als pobres", unes paraules que han enfurismat al dirigent popular.

"Bildu és un grup de covards perquè ha guardat silenci. No us blanquejaré, No podeu donar lliçons d'ètica i moral", ha asseverat. "Ets l'escòria de la política. Miserablement covard. No et blanquejaré. Tinc vergonya de compartir espai amb tu. Estàs aquí assegut indignament", ha rematat Maroto.