La Coordinadora Federal d'Esquerra Unida (IU) aprovarà durant la reunió d'aquest dissabte la celebració de primàries en el termini de deu dies per escollir els seus candidats de les eleccions generals del 28 d'abril, i també d'una consulta a les bases per decidir si reediten o no la confluència amb Podemos. No obstant això, l'organització ja ha començat a preparar-se per a ambdós escenaris, segons informen Europa Press fonts de la direcció.

En concret, el que és el màxim òrgan executiu de direcció d'IU votarà aquest dissabte dos reglaments, en els que es detalla, d'una banda, el procés per celebrar primàries obertes per confeccionar les llistes al Congrés i al Senat i, per un altre, el mecanisme per convocar alhora un referèndum sobre l'aliança amb Podemos.

Ambdós processos es desenvoluparan de forma paral·lela entre el 4 i 10 de març, i tenen per objectiu preparar a l'organització per afrontar en les millors condicions les eleccions generals, tant si finalment decideixen presentar-se en solitari o amb Podemos. De fet, les fonts consultades confirmen que ara no descarten res i que ja han començat a preparar-se per a ambdós escenaris.

Els resultats tant de la consulta com de les primàries es donaran a conèixer el dia 12 de març, i es ratificaran en una Assemblea Política i Social --el màxim òrgan de direcció--. El termini per registrar coalicions a la Junta Electoral acaba a les dotze de la nit del 15 de març.

La pregunta que hauran de respondre els afiliats i simpatitzants d'IU, segons el reglament a què ha tingut accés Europa Press, és la següent: "Estàs d'acord que Esquerra Unida concorri en coalició electoral amb Podemos, Equo i altres organitzacions polítiques a les Eleccions Generals de 2019 en base a l'acord següent?".

Apressa Podemos a negociar

En l'esmentada pregunta es fa referència a un "acord", del que es desprèn també que Esquerra Unida explica haver tancat amb Podemos algun tipus de pacte per avançar aquesta possible aliança, que en partit morat donava per fet divendres passat.

"Tenim un acord marc amb Esquerra Unida i amb Equo, i per a nosaltres aquest espai del canvi no s'entendria sense cap dels actors que en el dia d'avui estan formant part del mateix", va defensar la portaveu parlamentària i 'número dos' de Podemos, Irene Montero, durant la roda de premsa que va oferir fa una setmana després d'anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, un avançament electoral.

Montero feia així referència a l'acord marc que les direccions estatals de Podemos, IU i Equo van tancar el maig de l'any passat per confluir, tret d'excepcions, en les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig, i que ha servit de base per negociar els acords que s'estan tancant en tots els nivells, allà on ha estat possible.

Tanmateix, alguns d'aquests acords que fa nou mesos es donaven per fet s'assumeixen avui com a impossibles per la falta d'entesa entre el partit morat i l'organització d'Alberto Garzón a l'hora de confeccionar les candidatures conjuntes, i per la crisi interna de Podemos que va esclatar a la seva organització madrilenya però que ha afectat a tot el partit, després de la marxa de l'exnúmero dos Íñigo Errejón.