La candidata del PP a les eleccions generals per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha assegurat aquest dimarts que Girona "és el lloc on la democràcia és més fràgil per no dir que és on està més greument soscavada de tot Espanya".

En un acte davant d'unes 50 persones a l'hotel Double Tree de Girona, acompanyada del candidat popular al Congrés per Girona, Sergio Santamaría, ha assegurat que Girona està envaïda per "totalitaris": "No convertiran Girona en territori estranger i contaminat".

Ha explicat que va cobrir com a periodista el referèndum de l'1-O a Sant Julià de Ramis (Girona), el poble on havia de votar el president a l'exili Carles Puigdemont, i ha elogiat l'operació que va realitzar la Guàrdia Civil per desallotjar l'escola: "Va ser absolutament impecable, admirable i gentil".

"Van aparèixer a Sant Julià de Ramis al matí, veïns envoltant el poliesportiu, pares utilitzant els seus nens com a escuts del seu cop d'Estat, van envoltar tot el poliesportiu, fins que va arribar la Guàrdia Civil", ha detallat, i ha dit que van desactivar el cop d'Estat i van restaurar la democràcia constitucional, en les seves paraules.

"Xarxa de control social"

Ha asseverat que durant anys a Catalunya s'ha anat teixint una xarxa immensa de control social a través dels mitjans de comunicació i de subvencions: "Però no han aconseguit això de crear 'un sol poble'. Aquest és el seu fracàs, és molt important que sapiguem que aquest ha estat el seu fracàs".

Així, ha anomenat a "l'altra meitat" de catalans a sortir al carrer per anar avançant i recuperant espais de democràcia i llibertat, i ha destacat que aquesta és una feina que no es farà en 24 hores, sinó que requerirà anys, però que, amb tota la valentia i convicció, s'aconseguirà, en les seves paraules.

Ha recordat que ella se'n va anar del Partit Popular i que ara ha tornat, com altres persones, i ha assegurat que no defraudaran: "És un compromís democràtic, un compromís polític i és un mandat moral. Aconseguirem, amb el temps que tardem, que Girona també sigui algun dia sinònim de llibertat".

També ha ressaltat la importància de les eleccions del 28-A i ha insistit que tenen la missió històrica d'assegurar la continuïtat de l'Estat constitucional: "És una cosa molt fràgil, cal protegir-lo. Aquesta Espanya democràtica està greument en risc".

Ha dit que Sánchez és "el cap d'un moviment on hi ha separatistes, colpistes, proterroristes i comunistes que busquen la liquidació de l'Estat Constitucional", i li ha retret que no digui si indulta els presos polítics, a més d'assegurar que està en els seus plans.

"Odi i animadversió"

Per la seva part, Santamaría ha afirmat que la convivència a Catalunya està greument feta malbé i que els líders independentistes "han embogit, han enganyat els catalans d'una forma vil, covarda i indigna".

Ha afirmat que els constitucionalistes pateixen odi i animadversió, i que el procés separatista es diluirà: "Estem convençuts que aquesta situació canviarà ja, aconseguirem l'escó a Girona, apel·lant a la unió. És el vot de la decència democràtica, som els més capacitats per defensar el vot constitucional".