El PP ha hagut d'entomar aquesta nit el pitjor resultat de la seva història. Sense pal·liatius. A la seu del carrer Génova les cares eren indescriptibles. Amb l'escrutini encara en marxa, dirigents de la formació popular es presentaven entre els periodistes per deixar clar que el president del partit, Pablo Casado, que encara no fa un any que va assumir el lideratge, no dimitirà. Aquest era l'estat d'ànim a la seu del partit. "El resultat ha estat molt dolent", ha hagut d'admetre Casado quan s'ha presentat davant els periodistes passades dos quarts de dotze de la nit.

Mai el Partit Popular havia quedat per sota del centenar d'escons des que José María Aznar va estrenar aquestes sigles l'any 1989, mai havia quedat per sota dels 5 milions de vots, ni més avall del 25% de paperetes. La d'aquesta nit al PP ha estat una autèntica ensorrada, una caiguda lliure fins als 65 diputados i menys del 17% dels vots. Els populars han perdut més de la meitat dels escons que van obtenir el 2016 i més de la meitat del vot percentual.

Mentre Casado compareixia a la sala de premsa, un grup de mariachis enviats per Forocoches, cantaven a les portes de la seu popular una ranchera: Pero sigo siendo el rey...  Casado va assumir la direcció del partit el juliol de l'any passat, però l'escenari que li ha quedat no és fàcil. Aquesta nit no ha ensopegat amb una senzilla pedra al camí.

La campanya del 28-A era una aposta molt personal del president del partit, que havia regirat la formació i havia expulsat les cares que s'associaven a l'era Rajoy. Per això totes les mirades s'han girat cap a ell. El PP ha convocat un comitè de direcció per dimarts, però els afins al president han deixat clar que no té intenció de dimitir. 

 

"Per favor. Hi ha un líder com la copa d'un pi", responia en ser interrogada al respecte una de les cares conegudes que s'ha presentat davant amb els periodistes abans de la compareixença de Casado. Eren les 11 de la nit i els líders de la resta de formacions ja havien valorat els resultats, però el PP, encara no.

En comparèixer davant de la premsa, Casado ha admès que ja són vàries les eleccions en què el PP va perdent suports. La seva resposta ha estat assegurar que treballaran per recuperar l'espai de centre dreta que "en fracturar-se es converteix en una opció difícilment guanyadora".

Els populars atribueixen a la fragmentació d'aquest espai la pèrdua de milers de vots que no han aconseguit transformar-se en escons. "S'ha castigat molt la fragmentació i per tant tots els partits, també nosaltres, haurem de fer una anàlisi de si ha valgut la pena aquest enfrontament, sobre tot contra el PP al final de la campanya", ha advertit.

A la seu del PP, un dirigent atribuïa l'ensorrada a la irrupció de Vox però també al fet que Ciutadans ha aparegut com a "refugi dins del centre dreta d'una part dels votants que han reaccionat preocupats".

Crida al votant de centre dreta

Casado, que ha explicat que havia felicitat Pedro Sánchez i al Partit Socialista per la seva victòria, ha recordat que en un mes caldrà tornar a les urnes. "Podrem demostrar, si ens unim i fem una estratègia de campanya, al nostre votant de centre dreta que la fragmentació només ha produït un govern de Pedro Sánchez".

El líder popular s'ha presentat amb la seva esposa que ha seguit la compareixença des de la primera fila de la sala. Al seu costat al faristol, la plana major del partit, a la seva dreta, el secretari general, Teodoro García Egea, i a l'esquerra, un dels seus fitxatges estrella, Adolfo Suarez Illana, desaparegut durant tota la campanya després de provocar un ridícul espantós explicant l'avortament en el Neandertal.

Casado ha promès als seguidors que l'han rebut amb aplaudiments a la sala de premsa que el PP és "un gran partit que creix amb les dificultats" i que aquest serà el seu objectiu a partir d'ara. "Amb la mateixa il·lusió i fins i tot amb més responsabilitat per millorar allò que no s'ha fet bé", ha garantit.

Aquesta nit a la seu del PP no ha sortit ningú al balcó. No hi havia simpatitzants esperant al carrer. Només hi havia quatre mariachis -i les càmeres que immortalitzaven la imatge-, i el PP ha optat per apagar el cartell que il·luminava la façana per aconseguir que marxessin.

pp mariachis nit electoral genova generals 2019 ML