ERC ha carregat contra la Junta Electoral després que hagi vetat el president Carles Puigdemont i els consellers Calara Ponsatí i Toni Comín a les eleccions europees del mes de maig. Els republicans han assegurat que l'Estat espanyol "només sap censurar, reprimir, limitar drets" en al seva persecució contra l'independentisme i que tant Puigdemont, com Ponsatí i Comín s'haurien de poder presentar a les eleccions.

A més a més, ERC ha sentenciat que l'independentisme contestarà l'intent de silenciar-lo de l'Estat a les unes els cops que siguin necessaris i s'ha solidaritzat amb els tres candidats de JxCat a Brussel·les davant del que han considerat una decisió "injusta i arbitrària" per part de la Junta Electoral Central.

Segons la formació independentista també ha expressat que el veto " és una clara limitació dels drets polítics" dels implicats i consideren que la decisió posa de manifest l'intent de "silenciar l'independentisme". Alhora, ha comentat que el Tribunal Suprem vol evitar que els presos puguin exercir els seus drets polítics al Senat i al Congrés.