Aquest pròxim dissabte es constitueixen els ajuntaments, després de les eleccions municipals del 28-M. I el més calent és a l’aigüera. Especialment en ciutats com Ripoll, on va guanyar l’extrema dreta independentista, l’Aliança Catalana de Sílvia Orriols. Aquest cap de setmana, la presidenta de Junts, Laura Borràs, es mostrava contrària a un cordó sanitari. Ni vint-i-quatre hores després, ha arribat la resposta d’Esquerra Republicana: els juntaires han de “rectificar” i deixar de “blanquejar o flirtejar amb el feixisme i l’extrema dreta”. Els republicans també han denunciat que, en lloc de construir consensos dins l’independentisme, Junts està “lliurant alcaldes al PSC” per “fer fora ERC” de les institucions. Tot plegat, el mateix dia que el president Pere Aragonès hagi remodelat el seu Govern, fent caure els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Juli Fernàndez.

⚠️ Els diversos rostres de l’extrema dreta: "És un polvorí”


En la roda de premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns, Marta Vilalta ha carregat contra els “posicionaments perillosos i preocupants” de Laura Borràs, que suposen “blanquejar i flirtejar amb l’extrema dreta i el feixisme”. En aquest sentit, la secretària general adjunta i portaveu nacional d’ERC ha advertit que “no hi ha excepcions” i que “no ha d’haver-hi dubtes” a l’hora de “parar els peus a l’extrema dreta, portin la bandera que portin”. Per això, la dirigent republicana ha exigit a Junts per Catalunya “que rectifiqui, un posicionament clar en contra de l’extrema dreta, siguin quins siguin els seus orígens”.

Els republicans ho troben del tot incomprensible, especialment quan “és possible un pacte alternatiu per evitar que l’extrema dreta governi la capital del Ripollès”. Una majoria alternativa que passa per ERC, la CUP, el PSC i el concurs de Junts per Catalunya, que encara no ha aclarit què farà. “Nosaltres no volem deixar governar l’extrema dreta, per molta bandera catalana que porti. És legitimar el discurs de l’odi i la discriminació”, ha reblat Vilalta, que ha preguntat als juntaires si “hi estan disposats”.

 

Sociovergència

No ha estat l’única denúncia d’ERC en clau municipal. Marta Vilalta també ha carregat contra la “pulsió” de Junts per Catalunya per “fer fora ERC de lideratges als ajuntaments on ERC ha guanyat”. En aquest sentit, la portaveu republicana ha posat com a exemples les ciutats de Roses o la Bisbal d’Empordà, on els juntaires “prefereixen lliurar l’alcaldia al PSC en lloc de sumar amb ERC. Ho ha contraposat amb l’actitud dels republicans, que han estat “responsables” facilitant la presidència del Parlament per Junts o “perquè Xavier Trias pugui ser alcalde de Barcelona”. Han instat els juntaires a prioritzar els acords de la majoria independentista.

Crisi de govern

Abans de res, els republicans han volgut tancar files amb el president Pere Aragonès després de la crisi de govern, que ha implicat la sortida dels consellers Teresa Jordà, Juli Fernàndez i Josep Gonzàlez-Cambray. Marta Vilalta ha “felicitat i encoratjat” els nous membres del Govern, que “continuaran aplicant polítiques progressistes” i esgotaran la segona meitat de la legislatura. Des de Calàbria admeten que l'aposta per Capella és per prioritzar les polítiques d'habitatge, mentre Cambray estava molt cremat per ser el conseller d'Educació amb més vagues convocades. La portaveu republicana ha agraït la “feina feta” i l’”entrega al país” dels consellers sortints, que “ho han donat tot”.