La convocatòria d’eleccions espanyoles per als 28 d'abril, amb la conseqüent dissolució de les Corts el 4 de març, farà caure més de 200 projectes de llei, entre els quals hi ha iniciatives emblemàtiques del govern de Pedro Sánchez. Durant el seu curt mandat, vuits mesos, ha aprovat 90 lleis, si bé la manca d’una majoria parlamentaria l’ha abocat en un 64% dels casos a utilitzar la via reservada pels casos d’urgència: el decret llei.

Entre les iniciatives legislatives que quedaran al calaix hi ha la reforma de la llei mordassa, la llei de secrets oficials, la reforma dels aforaments, la llei de contractes de crèdit immobiliari o la llei de propietat intel·lectual.

També quedaran en paper mullat tot el paquet de reformes legislatives relacionades amb la protecció de les dones i els col·lectius LGTB que estaven sent tramitats, alguns d’ells molts avançats.

Lleis de gènere

Entre aquestes iniciatives hi ha la llei de mesures urgents per al desenvolupament del pacte d’Estat contra la violència de gènere, la llei d’igualtat LGTB, la millora de la orfandat de fills i filles víctimes d violència gènere, la reforma del Codi Penal referent als delictes contra la llibertat sexual o la llei protecció integral davant la violència contra la infantesa.

Hi ha d’altres normes anunciades que ni tan sols han arribat al Congrés dels Diputats com ara la reforma de la llei laboral, la  llei de canvi climàtic o la reforma per acabar amb els beneficis extra de hidroelèctriques.

Comissions d’investigació

La dissolució de les Corts també faria caure comissions d’investigació com ara la del finançament irregular del PP, la del rescat bancari o dels accidents de Spanair o del tren Alvia d’Angrois. No s’han arribat ni ha constituir la comissió del cas Castor ni la dels atemptats del 17-A de Barcelona i Cambrils.