Campanyes electorals forçades a fer-se des de l'exterior, des de la presó... o, en d'altres casos, trepitjant territori com és habitual. Les xarxes socials s'han implantat amb força entre els candidats a les eleccions, que s'impliquen amb ganes en elles aquests 15 dies abans que arribi l'hora d'anar a votar.

I les xarxes juguen, ara mateix, un paper molt important per la cursa cap a les eleccions del 21-D i encara més si es té en compte que aquesta no és precisament una campanya habitual. Si bé les enquestes donen la victòria a ERC i, de fet, fins i tot parlen d'un possible sorpasso de JuntsXCat a CiutadansInstagram, en aquest cas, dona la victòria al president Carles Puigdemont.

Des de Bèlgica, no té cap altre remei que fer la campanya per totes les vies on pot: videoconferències, posts a les xarxes, trucades telefòniques... I ser el president de Catalunya li dona molt de joc. Amb 178.000 seguidors aquest dimarts al matí, Puigdemont es planta com el guanyador indiscutible de la campanya a Instagram. De fet, el president cuida molt bé les xarxes i és curiós com, fins i tot, segueix 1.714 persones a Instagram.

El segueix el vicepresident Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera des de fa 40 dies, amb 71.500 seguidors, ja que està bastant actiu a les xarxes a través de les persones amb qui es pot comunicar des d'allà. El segueix la líder de Cs, Inés Arrimadas, amb 52.200 seguidors, en un perfil en què assegura que "no debato sobre política", però que, tot i això, només hi fa, pràcticament, política.

Ara bé. Qui té els seguidors més fidels a Instagram és el conseller Raül Romeva que, tot i que el número de seguidors és menor que els ja citats (23.700), són més fidels que els de la resta de candidats. I és que segons una anàlisi de Metricool, l'engagement dels seguidors de Romeva és de 452,26 interaccions cada 1.000 impactes, mentre que, per exemple, el de Puigdemont —que és qui el segueix en fidelitat dels seguidors— és de 262,19. 

Ara bé. Ni Puigdemont, ni Junqueras, ni Romeva, ni tampoc Arrimadas són els que més posts pugen en aquesta xarxa. El líder en aquest terreny és el candidat del PSC, Miquel Iceta, que, tot i tenir només 2.908 seguidors, és el més actiu a Instagram amb 26 publicacions en només 30 dies.

El pitjor en tots els terrenys? El candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que no només és el que menys seguidors té (1.185) i és el tercer per la cua amb menys fidelitat dels que el segueixen. Això sí. Després d'Iceta, és el que més escriu en aquesta xarxa social.

A banda d'això, val la pena destacar que l'empresa que ha fet aquesta anàlisi no ha sabut trobar el perfil d'Instagram del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, tot i que sí que en té i, en nombre de seguidors, passa per davant d'Iceta i Domènech. Qui segur que no té un perfil fet és el candidat de la CUP, Carles Riera.