Andorra celebra aquest diumenge, 2 d'abril, unes eleccions generals en les quals renovarà els 28 escons del seu Consell General (Parlament) per a un nou mandat de quatre anys. Els col·legis electorals de les set parròquies del petit país veí de Catalunya, que són Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, estaran oberts des de les 9 hora local i fins a les 19h i, després del seu tancament, el govern andorrà té previst oferir les últimes dades de participació de la jornada.

La campanya electoral, que va arrencar el 19 de març i va finalitzar divendres passat, ha estat marcada per qüestions com l'habitatge (els preus disparats del lloguer i la inversió estrangera en construccions de luxe dificulten l'accés de la classe mitjana i els joves a una casa), l'encaix de l'avortament a la Constitució i el projecte d'acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea.

Xavier Espot, amb opcions de repetir mandat

El favorit en aquestes eleccions és l'actual cap de govern en funcions d'Andorra, Xavier Espot, que va arribar al càrrec el 2019 quan la seva formació, Demòcrates per Andorra, va guanyar els comicis -sense majoria absoluta- i va formar el seu primer gabinet, un tripartit de caire moderat, amb Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos. Segons un sondeig recent de l'àrea de sociologia d'Andorra Recerca + Innovació (ARI), Demòcrates per Andorra seria la llista més votada amb un 41,72% dels vots, mentre que en segona posició figura la coalició formada pel Partit Socialdemòcrata d'Andorra (PS) i el SDP, amb un 25,41%.

Vint llistes parroquials

En l'àmbit territorial, Demòcrates és l'únic partit que compta amb candidatures per a les set parròquies, encara que en les d'Ordino, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria ho fa amb una coalició amb L'A. Mentrestant, a la Massana es presenta amb Ciutadans Compromesos, que han format part de l'actual govern, i a Escaldes-Engordany ho fa amb Acció. Aquest partit també es presenta en solitari a La Massana. Per la seva part, PS SDP+ té llistes en totes les parròquies menys la de Canillo; Andorra Endavant a les d'Ordino, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria i Concòrdia a les d'Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

El parlament andorrà està format per 28 diputats, la meitat dels quals sortiran de les sis candidatures d'àmbit nacional que s'han presentat i en funció dels vots que obtingui cadascuna d'elles. Mentrestant, els altres catorze s'elegiran mitjançant la llista territorial més votada de cadascuna de les set parròquies del Principat, que aporta en cada cas dos representants. Andorra la Vella, amb 8.693 persones, és la que té un major nombre d'electors i la segueixen Escaldes-Engordany (5.863), Sant Julià de Lòria (4.476), Encamp (4.341), La Massana (3.483), Ordino ( 1.903) i Canillo (1.199).