La participació en les eleccions autonòmiques assoleix el 15,44% a Andalusia fins a les 11.30 hores, segons les dades facilitades pel conseller de Presidència, Administració Pública i Interior i portaveu del Govern andalús, Elías Bendodo. La dada no es pot comparar amb els anteriors comicis, celebrats el desembre de 2018, perquè en aquella ocasió només es van difondre dades de participació a les 14.00 (29,92%) i a les 18.00 hores (46,47%).

La província de Còrdova, amb el 17,35%, és la que registra un índex més gran de participació fins a les 11.30 hores, mentre que Huelva és la que compta de moment amb una menor mobilització del seu electorat, amb el 12,22%. En la resta de províncies, la participació a les 11.30 hores s'ha situat en el 16,97% a Jaén, el 16,83% a Granada, el 16,53% a Almeria, el 15,59% a Màlaga, el 15,08% a Sevilla i el 13,57% a Cadis.

A preguntes dels periodistes en roda de premsa, Bendodo ha assegurat que no pot fer cap vaticini sobre si la participació va "a l'alça o a la baixa" perquè la dada a les 11.30 hores "no es pot comparar amb cap històric" i tampoc no té informació sobre si en algun municipi ha votat ja tot el cens electoral.

Moreno, Espadas, Rodríguez i Olona ja han votat

El candidat del PP-A a la reelecció com a president de la Junta, Juanma Moreno, ha confiat que els andalusos votin "massivament" i "en llibertat" aquest diumenge i que no es produeixin incidents durant la jornada. En declaracions als periodistes, després d'exercir el seu dret al vot en el Col·legi Sagrat Cor de Jesús de Málaga, ha mostrat la seva satisfacció per veure com en les primeres hores de la jornada electoral, molts ciutadans ja han exercit el seu dret al vot: "Estic notant que hi ha il·lusió i ganes de complir un dels drets més importants que tenim els ciutadans, que és votar."

D'altra banda, el candidat del PSOE-A, Juan Espadas, ha expressat el seu desig que la jornada electoral d'aquest 19 de juny en la comunitat autònoma registri "un dels nivells més alts de participació" en eleccions autonòmiques, i acabi amb el resultat "pel qual hem lluitat tots aquests mesos" previs a la cita amb les urnes. Així s'ha pronunciat el també secretari general del PSOE-A en una atenció a mitjans després de votar, entorn de les 12,15 hores, a l'escola 'Calvo Sotelo' de Sevilla, acompanyat de la seva dona i del secretari general del PSOE de Sevilla, Javier Fernández, entre altres persones.

La candidata de la coalició Adelante Andalucía a la Presidència de la Junta, Teresa Rodríguez, també ha votat amb "més il·lusió" que en anteriors comicis, i ha animat la ciutadania a anar a votar durant la jornada amb "llibertat i valentia".

Finalment, la candidata que més ha matinat ha estat la de Vox, Macarena Olona, ha confiat que no es produeixin incidents durant aquesta jornada electoral i que tots els partits "respectin el resultat". En aquest sentit, ha dit que aquestes eleccions seran "extraordinàries per Andalusia i Espanya". Ha demanat respecte al resultat i que "no es produeixi allò de l'any 2018, quan PSOE i Podemos no van acceptar el resultat de les urnes i vam tenir la famosa alerta antifeixista envoltant el Parlament". "Amb Vox a San Telmo, la seguretat dels ciutadans es preservarà", ha dit.

 

Imatge principal: persones votant en un col·legi electoral de Sevilla en les eleccions andaluses / Europa Press