1. El PP aguanta el primer...

El Partit Popular tornaria a guanyar les eleccions generals amb un 29,1% dels vots, segons l’enquesta feta pública avui pel Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), a mes i mig de les eleccions generals del 20 de desembre. A més, el PP incrementa la distància amb el PSOE en 3,8 punts en comparació amb la mateixa enquesta del passat mes de juliol.

2. ...amb el suport de les velles classes mitjanes

El politòleg i sociòleg Jorge Galindo opina sobre la classe dels electors de cada partit:

3. C’s puja...

El treball de camp de l'enquesta del CIS és de fa un mes. Probablement C's encara puja més, segons  exposa el professor de la Universitat de Girona, Kiko Llaneras.

 

 

 

 4. ...però potser no tant

 

El professor de ciència política de la Universidad Carlos III, Lluís Orriols, apunta a una moderació del ritme de creixement del partit taronja.

 

 

 

 

5. C’s supera Podemos...

 

La formació liderada per Albert Rivera seria tercera força política amb un 14,7% dels vots i deixa Podemos en quarta posició.

 

6. ...treient electors al PP

 

 

 

 

 

 

7. Retrocés del PSOE (o no)

 

El seu percentatge augmentaria fins a arribar al 25,3% dels vots. Malgrat això, el sondeig es va realitzar entre l’1 i el 12 d’octubre i, segons Llaneras, no reflecteix el retrocés més pronunciat que ha patit el PSOE en noves enquestes. Si es posa el focus en la intenció directa de vot, deixant de banda la interpretació demoscòpica del CIS, el partit de Pedro Sánchez supera en més d’un punt el de Mariano Rajoy, el primer amb un 16,6% davant del 15% dels populars.

 

 

 

 

8. Podemos perd el centreesquerra

El partit liderat per Pablo Iglesias perd dues posicions des de l'enquesta del CIS de gener i ha passat de ser segona a quarta força. Al gener els volien votar el 23,9% dels electors i ara el 10,8%. Només des de l’última enquesta (juliol) ha perdut 4,9 punts.

9. ERC no supera CDC

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que concorrerà a les eleccions amb Demòcrates de Catalunya (DemoCat) i Reagrupament (RCat) es deixa quatre dècimes pel camí i es quedaria amb un 2,9%. ERC gairebé conservaria els resultats de l’enquesta del juliol amb un 2,2% dels vots.

10. Unió desapareix

Unió Democràtica de Catalunya (UDC), el partit que encapçala Josep Antoni Duran i Lleida, obtindria un 0,1% dels vots.