Ja han votat tots els principals caps de llista catalans i espanyols a les eleccions generals. El candidat més matiner ha estat Jorge Fernández Díaz del Partit Popular, que ha dipositat el seu vot a l'Escola Augusta del barri de Sant Gervasi de Barcelona acompanyat de la seva dona. Ha demanat un govern "sòlid i estable".

També a la zona alta de capital catalana, ha votat Josep Antoni Duran i Lleida (Unió). A la sortida, Duran ha dit que "avui decidiran els ciutadans i no les enquestes", en referència a la caiguda d'Unió fora del Congrés que han pronosticat la majoria de sondejos.

Xavier Domènech, candidat d'En Comú Podem, ha dipositat el seu vot a l'Escola Industrial de Barcelona, a l'Eixample. El candidat ha demanat el vot "pel canvi" i ha definit el 20D com un dia "per l'esperança".

Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat, ha votat des del seu poble, Taradell (Osona), i ha recordat que "la política o la fas o te la fan". Gabriel Rufián, que ha votat a Sabadell, ha animat als electors amb una consigna del seu ja famós estil: "votin i somriguin perquè han nascut per guanyar".

Artur Mas, president de la Generalitat en funcions, ha votat al Col·legi Infant Jesús de Barcelona amb una expectació mediàtica molt més baixa que el 27S. Ha demanat "que tothom voti tenint en compte la transcendència del moment". Mas ha volgut recordar que, encara que siguin unes eleccions generals, "nosaltres votem a Catalunya i pensant en Catalunya".

L'última candidata en votar ha estat Carme Chacón del PSC. Des d'Esplugues de Llobregat, ha pronosticat "els resultats de participació més alts que mai hi ha hagut" a Catalunya, ja que ens trobem en un "moment cabdal" i "fase nova".

Els candidats espanyols

Durant tot el matí, els números u dels principals partits espanyols també s'han deixat caure als seus col·legis electorals. Tots els candidats, excepte Albert Rivera, han votat a Madrid. El president Mariano Rajoy, sense la seva dona, ha volgut destacar la "importància històrica de les eleccions". Rajoy s'hi juga la revalidació del seu mandat, cosa que tots els presidents del govern han aconseguit.

Pedro Sánchez ha votat al municipi de Pozuelo de Alacarón a les afores de Madrid amb la seva dona. Ha qualificat el dia de "jornada històrica que fa olor de canvi". Els resultats són imprevisibles i Sánchez es debat entre la presidència o l'inici d'una crisi del seu partit. L'últim candidat en votar ha estat Pablo Iglesias al barri de Vallecas amb el seu company de partit Íñigo Errejón. Ho han fet envoltats de molta premsa i ha anunciat "un abans i un després d'aquesta jornada", "una nova transició".

Albert Rivera havia votat unes hores abans a l'Hospitalet de Llobregat. "Espanya canviarà avui al vespre, guanyi qui guanyi", ha vaticinat. Just després de votar, ha marxat cap a Madrid per seguir des d'allà la jornada electoral.