El Tribunal Suprem estudia un article del Reglament Penitenciari català que afecta els presos classificats amb el tercer grau. En concret, incumbeix a tots aquells a qui se'ls aplica l'article 86.4, que poden romandre les 24 hores del dia fora de la presó, sense passar les nits entre reixes, sempre que acceptin un control telemàtic. Es tracta d'una situació que alguns magistrats creuen que té "cert paral·lelisme amb una mena de llibertat condicional" i que ara el Suprem estudiarà.

Segons detalla El Mundo, la Sala Penal de l'Alt Tribunal ha de resoldre la qüestió de competència plantejada per l'Audiència de Barcelona sobre quin òrgan ha de resoldre els recursos de la Fiscalia contra l'aplicació del 86.4 del Reglament Penitenciari. L'article, que també s'aplica per l'Administració Penitenciària Central, podria afectar els presos polítics de l'1-O, ja que la Generalitat ja va afirmar que s'estudiaria aplicar-los de nou el tercer grau abans del juliol.

Els arguments de la Fiscalia

L'informe de la Fiscalia, publicat per El Mundo, adverteix que "es tracta d'una modalitat de classificació en tercer grau que, evidentment, afecta l'execució de la pena, ja que fins i tot pot buidar-la i ser una forma perquè l'Administració Penitenciària atorgui de forma encoberta llibertats condicionals."

El Ministeri Públic adverteix que "resulta contrari a la norma considerar que una decisió que implica l'excarceració i l'absència de les notes de retenció i custòdia sigui entesa com a matèria de règim exclusiu, la resolució administrativa del qual no hauria de ser notificada al ministeri fiscal, i que no seria per tant susceptible de recurs, cosa que permetria a l'Administració Penitenciària, a través de l'article 86.4, atorgar una situació similar a la llibertat condicional sense complir els requisits que exigeix el Codi Penal, i comportar una modificació substancial sobre el que és una decisió judicial i ferma de privació de llibertat exempta de qualsevol tipus de control de legalitat".

Ara, el Suprem haurà de decidir pròximament sobre aquest tipus de tercer grau.

Un cas

Entre els casos més rellevants en l'aplicació d'aquest article hi ha el tercer grau amb control telemàtic que es va atorgar a l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres. La Fiscalia va recórrer aquesta mesura, però el recurs va ser desestimat en un primer moment pel Jutjat de Vigilància Penitenciària número 5 de Catalunya. Davant d'això, el ministeri va recórrer a l'Audiència de Palma, que es va declarar incompetent per decidir. Per això, ara la pilota està a la teulada del Suprem.

diego torres efe

Imatge: Diego Torres durant l'entrada en un judici / EFE

Imatge principal: El Tribunal Suprem de Madrid / EFE