La Sala de Govern del Suprem ha acordat deixar sense efecte les multes de 3.000 euros que va imposar el passat mes de juliol la Sala del Contenció Administratiu d’aquest Tribunal al president a l’exili, Carles Puigdemont, el conseller Toni Comín i la seva candidatura Lliures per Europa. Aquella sanció se’ls va imposar per considerar que actuaven amb “mala fe i temeritat” quan la vigília de la reunió de la JEC en què s’havia de fer recompte de vots de les eleccions europees van presentar unes mesures cautelaríssimes amb l’objectiu que fos pública.

El dia de la reunió de la JEC, en què s’havia de procedir també a l'atribució d’escons i proclamació d’electes, els advocats de la candidatura, sota la direcció de Gonzalo Boye, van presentar un escrit per demanar que no se celebrés la sessió prevista perquè s’havia fet la petició de mesura cautelaríssima.

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem va rebutjar la sol·licitud i va obrir peça separada que va acabar amb la imposició de les tres multes de 3.000 euros. Així mateix es va acordar “donar trasllat de la resolució sancionadora i de la sol·licitud de mesures cautelaríssimes al Col·legi d’Advocats de Madrid”.

La Sala de Govern del tribunal, sota la presidència de Carlos Lesmes, ha decidit estimar el recurs interposat contra aquesta decisió i deixar sense efecte tant la multa com la posada en coneixement d’antecedents al Col·legi d’Advocats de Madrid, a més de comunicar la seva decisió a la Junta Electoral Central i al Col·legi.

La defensa de Puigdemont va al·legat al seu recurs arbitrarietat en les imputacions que se’ls havia fet, falta d’imparcialitat dels magistrat José Luis Requeno; falta d'imparcialitat de la Secció arran del sistema “polititzat d’elecció parlamentària” dels membres del Consell General del Poder Judicial, que escullen els magistrats; trencament del principi d’igualtat amb altres precedents jurisdiccionals; vulneració del principi de proporcionalitat en la quantificació de la multa i vulneració de dret fonamental a la presumpció d’innocència.