"Si la comissió és legislativa, aniria contra la sentència del Tribunal Constitucional". Així ha justificat la portaveu del PSC, Esther Niubó, la negativa del PSC a assistir a una comissió sobre la transició nacional i procés constituent que proposen Junts pel Sí i la CUP per a aquesta legislatura. No ho faria ni tan sols si fos d'estudi, com va ser la del dret a decidir durant el mandat anterior, a la qual el PSC de Pere Navarro s'hi va sumar –tot i que va demanar deixar-la "sense efecte" per considerar-la innecessària després que CDC, Unió, ERC i ICV-EUiA pactessin la data i la pregunta de la consulta del 9N del 2014–.

"Ja en sabem la utilitat", ha dit Esther Niubó. De fet, fonts del PSC expliquen que participar a la comissió del dret a decidir era coherent el 2013 quan Pere Navarro defensava una consulta legal i acordada, però amb l'actual programa socialista a favor d'una reforma constitucional troben que els seus electors no entendrien que assistissin a una comissió de desconnexió. "Per ara no hi creiem, en aquesta via", ha afegit Niubó.

De la seva banda, Ciutadans no només ha rebutjat anar a aquesta comissió parlamentària sinó que estudia impugnar-la davant del Tribunal Constitucional. A canvi, ha anunciat que vol impulsar una comissió contra la corrupció, a la qual ha demanat a la resta de partits que s'hi sumin.