La intenció que el president del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy, truqui al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es manté com a única via fictícia per intentar formar govern. Després del rebuig de les bases de Podemos al pacte de socialistes i Ciutadans, els camins per investir Sánchez estan tallats: Ferraz ha tornat a negar el govern d'esquerres amb els podemistes, i C's ha reaccionat demanant una trobada de líders amb Rajoy, que sembla no arribar mai. "Hi ha temps suficient per fer diverses trucades", deia el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez Maillo, conscient que els temps li juguen a favor, mentre debiliten el PSOE.

Només queden 8 dies per a la ronda de contactes del Rei els dies 25 i 26 d'abril. En aquest moment totes les forces s'hauran de pronunciar sobre les seves intencions per generar un executiu. Tanmateix, Gènova veu en el passar dels dies una oportunitat per afeblir els socialistes ancorats a un pacte amb C's que no vol trencar i que no aconsegueix els suports necessaris. 

Fonts populars consultades per aquest diari asseguren que les enquestes il·lustren un creixement electoral de Rajoy, en paral·lel a l'auge del partit d'Albert Rivera. Sembla que els números portarien ara el PP i C's a fregar la majoria absoluta en cas d'eleccions. Aquesta circumstància podia semblar excepcional fins al moment, ja que el 70% del vot de C's provenia d'antics exvotants joves del PP. És a dir, els qui eren vasos comunicants, ara creixen alhora. L'explicació de les fonts és que Rivera rep el vot de les files socialistes, mentre que Rajoy en recupera de Ciutadans, pel pacte de El Abrazo. Els votants de "l'esquerra" s'haurien desplaçat al "centre", i aquests, de nou a "la dreta".

Precisament, durant la roda de premsa posterior a l'executiva nacional del partit, Maillo intentava aixecar la sospita interessada sobre la possibilitat que aquests dos es presentessin a uns comicis, conjuntament. "Fins quan mantindran un acord que ja ha estat rebutjat dues vegades?", deia insinuant una entesa electoral.

La hipòtesi del debilitament de Sánchez pel pacte s'ha estès darrerament entre les files del PSOE. La setmana anterior, l'exdiputat basc Odon Elorza demanava que Ferraz es desmarqués de la seva vinculació amb la formació taronja, en cas d'adveniment electoral. Els populars ja "no temen" les urnes, sinó que les esperen. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va confessar fa uns dies la seva estupefacció perquè el Congrés dugués l'Executiu al Tribunal Constitucional "si només quedaven uns dies per a la dissolució de les Corts".

Fernando Martínez-Maillo, PP / EFE

El PSOE, en un atzucac

Les mateixes fonts asseguren les poques esperances que la hipotètica trucada entre Rajoy i Sánchez prosperi. És una qüestió que fa dies cueja i ningú volia aclarir per què encara no s'havia produït. "L'expectativa és major que la trucada en si", deien al respecte. Tanmateix, davant les càmeres afirmen la necessitat que el PSOE "faci un gest" que faciliti que Rajoy mogui fitxa. 

L'estratègia de Gènova, de demanar "el gest", podria passar per desmarcar Sánchez de l'argumentari de culpar Podemos, si hi ha comicis. És a dir, que obligar-lo a rebutjar definitivament els podemistes l'abocaria a acceptar que tampoc pot pactar amb el PP. El comitè federal no li ho permet, assumint així les culpes d'un escenari electoral. 

Per primera vegada, els socialistes van reconèixer ahir el seu fracàs després de 120 dies d'intents d'aglutinar "un govern del canvi". "Hem complert amb la nostra responsabilitat, però no hem aconseguit l'objectiu", deia el seu portaveu, Antonio Hernando. Tanmateix, Hernando afirmava que ho seguiria intentant amb els de Pablo Iglesias. Així les coses, els podemistes han parlat. Iglesias ha demanat a Ferraz que pregunti a la seva militància si vol "un govern d'esquerres". Però en aquest escenari, tot apunta que les Corts s'acabaran dissolent el 3 de maig. D'aquesta manera, els grups polítics comencen a esmolar estratègies per ser el menys perjudicat.