El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que el comunicat d'ETA "és un intent de resposta a una demanda unànime de la societat basca sobre el reconeixement del mal que han fet", per bé que ha lamentat que la banda no assumeixi la seva injustícia i faci una "categorització" de les víctimes. Per això espera que, abans d'anunciar la seva dissolució, la banda "aprofundeixi" en aquestes qüestions, i ha instat tots els agents polítics a "concretar el futur" ara que "es posa punt final al passat".

En una compareixença davant els mitjans de comunicació per explicar la decisió del seu partit de no presentar esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), Esteban s'ha referit a la declaració d'ETA, que reconeix "el mal que ha fet en el transcurs de la seva trajectòria armada" i mostra "el seu compromís amb la superació definitiva de les conseqüències del conflicte i amb la no repetició".

El comunicat ETA també diu que ha provocat víctimes que no tenien "una participació directa en el conflicte", i, en aquest sentit, assenyala que la seva actuació "ha perjudicat ciutadans sense cap responsabilitat".

El dirigent jeltzale ha afirmat que el comunicat de la banda "és un intent de resposta a una demanda unànime de la societat basca sobre el reconeixement del mal que han fet". "Era obligada", ha afirmat.

A parer seu, cal "valorar positivament la novetat del llenguatge en la redacció". No obstant això, també ha estat crític perquè considera que "no es pot fer una categorització de les víctimes". "No es pot distingir unes víctimes d'altres; creiem que totes són iguals i el que no es pot fer és demanar perdó a unes víctimes i mostrar respecte a d'altres", ha dit.

També ha indicat que és important que ETA reconegui el mal que ha fet, però ha lamentat que a la seva declaració la banda no assumeixi que aquest mal va ser "injust".