“Per Catalunya, eleccions”, és l’editorial d’El Periódico d’aquest dijous, que mostra el diari en portada.

En aquesta, el rotatiu alerta que “l'estabilitat i la convivència de Catalunya estan avui seriosament amenaçades” després de l’1 d’octubre, que “sembla que aboqui irremissiblement a una declaració unilateral d'independència (DUI)”.

El Periódico es mostra frontalment en contra de la DUI que, asseguren, es faria “sense empara legal ni legitimitat democràtica” i comportaria la “liquidació total o parcial de l’autonomia catalana, d’efectes imprevisibles”.

Davant d’això, “urgeix buscar alternatives respectuoses amb la llei i la voluntat dels catalans” i creuen que “només unes immediates eleccions poden evitar la catàstrofe, salvaguardar l'autogovern i verificar el verdader suport social de l'independentisme”.

Sobre aquestes eleccions, El Periódico posa sobre la taula que els partits independentistes i no independentistes, respectivament, ofereixin una “oferta compartida” al programa electoral. Això, asseguren, podria indicar als uns i als altres quin “camí a seguir” l’endemà de les eleccions i “ells podrien negociar una síntesi que no necessitaria ni tan sols dels incerts intents de mediació que proliferen en aquests dies crucials”. “Es tractaria de reconèixer-se recíprocament la legitimitat de cadascú, en l’entorn d’una legalitat compartida fins fa un mes”, s’afegeix.

L’editorial del diari també té paraules per al president de la Generalitat, contra qui carrega. “El líder que diu ser Carles Puigdemont no ho és des del moment que es limita a amagar-se rere les mobilitzacions ciutadanes”, s’afirma, per reclamar que escolti “les veus del seu propi partit, de sectors d’Esquerra i de les entitats sobiranistes” que demanen eleccions prèvies a fer camí cap a la independència.

El Periódico conclou que el “trajecte serà llarg i complex, no permet unilateralitats ni excessos, però és l’únic transitable”. Tot, afirma, per la convivència.