El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que insta el Govern a "accentuar la presència, incidència i contribució catalana en el sistema de Nacions Unides" amb l'objectiu de donar a conèixer el procés d'autodeterminació de Catalunya i augmentar el seu reconeixement i coneixement internacional.

La iniciativa, defensada com a necessària perquè la independència "no serveixi només per a Catalunya, sinó per a tothom" pel diputat cupaire Carles Riera, ha prosperat amb els 81 vots que sumen JxSí, SíQueEsPot i la CUP, i ha rebut 52 en contra de C's, PSC i PP.

El text demana al Govern que Catalunya sigui "un actor de referència en la construcció d'una nova geopolítica euromediterrània" fonamentada en la pau, la solidaritat, la cooperació, la democràcia i l'autodeterminació dels pobles, així com que assumeixi un rol actiu en la defensa dels drets nacionals civils i polítics d'altres nacions que reclamen autodeterminar-se.

També aposta per "projectar la nació catalana com a actor internacional de referència i excel·lència" i continuar exercint la diplomàcia pública catalana perquè Catalunya sigui un referent en matèria de progrés dels drets col·lectius i la resolució pacífica i democràtica dels conflictes internacionals.

Defensa dels drets humans

El diputat de SíQueEsPot Joan Josep Nuet ha celebrat haver pogut negociar amb la CUP una millora del text inicial plantejat pels anticapitalistes, i ha destacat que la política exterior de Catalunya ha d'anar més enllà de la divulgació del procés independentista i de la internacionalització d'empreses catalanes: "La defensa dels drets humans també ha de formar part de la marca Catalunya".

Des de JxSí, el diputat Jordi Sendra ha defensat que Catalunya no sigui "només un país tancat en si mateix ni tingui una diplomàcia del segle XIX com és l'espanyola", sinó un territori de molts valors afegits i absolutament compromès amb el seu entorn.

El govern ja és compromès

Ferran Pedret (PSC) ha lamentat que la CUP no hagi volgut negociar cap de les cinc esmenes que els socialistes havien presentat al text, i ha destacat que el Govern no necessita que l'instin a potenciar la seva acció internacional perquè "ja està absolutament compromès amb aquest objectiu".

La diputada de C's Susana Beltrán ha rebutjat la iniciativa perquè, segons ha dit, va en línia contrària al model i les prioritats que promou el seu partit: "Davant l'Europa dels pobles que defensen vostès, nosaltres defensem l'Europa dels ciutadans".

Juan Milián (PP) ha carregat contra els cupaires per "instal·lar-se en la política palatina i demanar més alts càrrecs", i ha lamentat que una de les imatges que es veu a l'estranger de Catalunya sigui la dels diputats anticapitalistes cremant banderes europees.