El titular del jutjat d'instrucció 2 de Sabadell ha decidit continuar la investigació contra cinc comandaments i dos agents de Mossos d'Esquadra per la seva actuació l'1-O, en la qual veu "indicis de desobediència greu a l'autoritat judicial".

La investigació se centra en els dies 26 i 30 de setembre del 2017, quan hi va haver concentracions i actes davant de centres socials i educatius de Sabadell per "indiciàriament, impedir o obstaculitzar-ne el tancament i poder fer-los servir com a llocs de votació" l'1-O, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En aquest sentit, el jutge considera que l'actuació dels mossos investigats "s'hauria limitat a l'aixecament d'actes respecte de la situació puntual de diferents centres de votació, indicant si estaven oberts o tancats, amb o sense persones a l'interior, sense que es prengués cap mesura efectiva per impedir la seva utilització el dia 1 d'octubre de 2017".

Els arguments són calcats als del judici al major Josep Lluís Trapero i la cúpula de la conselleria d'Interior: es posa en dubte el dispositiu dissenyat. Però l'Audiència Nacional va absoldre els acusats i la sentència remarcava la idoneïtat del operatiu i la bona feina del cos. Per tant, la judisprudència que crea podria anar en contra d'aquesta investigació.

Els fets se centren en els dies 26 i 30 de setembre del 2017, en què, en diversos centres educatius i socials públics del municipi de Sabadell s’haurien dut a terme, fora d’hores lectives, “concentracions de persones i activitats de caràcter festiu i lúdic, la finalitat de les quals podria ser, indiciàriament, impedir o obstaculitzar-ne el tancament i poder fer-los servir com a llocs de votació en l'anomenat referèndum de l'1 d'octubre del 2017", segons diu l'escrit judicial.

 

 

 

Abans de les 6.00 de l’1 d’octubre del 2017, a la zona sota responsabilitat dels investigats cap i sotscap de la Sala Regional, cap i sotscap del CECOR i cap de la comissaria de Santa Perpètua, “l'activitat dels agents de Mossos d'Esquadra en relació al compliment de les ordres de l'acte s'hauria limitat a l'aixecament d'actes respecte de la situació puntual de diferents centres de votació, indicant si estaven oberts o tancats, amb o sense persones a l'interior, sense que es prengués cap mesura efectiva per impedir-ne la utilització el dia 1 d'octubre del 2017”, explica la resolució.

És per això que estima que els fets podrien ser constitutius d’un delicte de desobediència greu a l’autoritat judicial, previst i penat en l’article 410b del Codi Penal, delicte dels compresos en els articles 14.3 i 779.1 4t de la llei d’enjudiciament criminal. Indiciàriament, les pautes que el cos de Mossos d’Esquadra haurien dissenyat per al compliment de les ordres judicials “no haurien complert la seva comesa: les instruccions judicials no s'haurien dut a terme ni el dia 1 d'octubre ni els dies previs". És per això que el magistrat considera que "hi ha indicis que tal fracàs hauria estat conseqüència del mateix disseny i compliment d'aquest pla i de l'actitud omissiva dels diferents membres del cos de Mossos d'Esquadra”.

I, a més, que tot això permet considerar, indiciàriament, que “les pautes es van dissenyar com una simple façana de compliment, però que eren inidònies per executar de manera eficaç les instruccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i que d'això en serien conscients tant els que les haurien dissenyat com els comandaments als quals els van ser transmeses, tots ells policies amb diversos anys d'experiència”.