El Govern espanyol recorrerà demà al TC la resolució de desconnexió del Parlament. El Consell d'Estat ha recomanat (llegiu el dictamen, pdf) al Govern central recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) la declaració d'inici del procés cap a la independència, aprovada pel Parlament de Catalunya aquest dilluns. El Consell respon a la sol·licitud del president del Govern, Mariano Rajoy.

El dictamen considera que la resolució secessionista del Parlament mostra una "voluntat de desobediència o desacatament" a la Constitució i a l'ordre institucional i que la projectada desobediència de les decisions del TC suposa "un atemptat a un dels elements bàsics amb què es configura l'Estat social i democràtic de dret a Espanya".

La resolució del Parlament, afirma el Consell d'Estat, "implica la vulneració evident del nucli essencial de la Constitució –l'atribució de la titularitat del poder constituent–" i "nega" l'ordre constitucional vigent en el seu conjunt, "proclamant expressament una ruptura amb la primacia incondicional de la Constitució".

El dictamen és preceptiu, encara que no vinculant, perquè el Govern pugui interposar recurs al TC, decisió que s'adoptarà demà dimecres en una reunió extraordinària del Consell de Ministres.

Notificació al Parlament

El Govern espanyol demanarà expressament al TC que notifiqui la suspensió de la moció i de tots els seus possibles efectes a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè tingui en compte que la iniciativa recorreguda "no pot tenir cap conseqüència". És a dir, perquè es doni per expressament notificada que no pot aprovar-se cap text legal en desenvolupament de la resolució o basat en ella, com són els compromisos de la majoria sobiranista del Parlament.

En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo ha explicat avui a Bilbao la suspensió comportaria que "la declaració de ruptura unilateral jurídicament no ha existit i no tindrà existència mai" i, per tant, "cap acte derivat d'aquesta declaració pot tenir-la".

En realitat, la suspensió és una mesura cautelar, en previsió de la irreparabilitat dels danys que ocasioni l’aplicació del precepte recorregut. És a dir, que la resolució només deixarà d’existir, com diu el ministre, quan el TC la declari inconstitucional en sentencia ferma, que arribarà d’aquí a un temps.

Els gestors del dictamen

La petició formal del Govern al Consell d'Estat va ser registrada cap a les cinc de la tarda de dilluns pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i el sotssecretari de Presidència del Govern, Federico Ramos de Armas, hores després que la declaració sobiranista fos aprovada amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP.

L'expedient va passar per la secció primera d'aquesta institució, que presideix l'exministre d'UCD Landelino Lavilla, abans de ser elevat a la Comissió Permanent del Consell, que presideix l'exministre del PP José Manuel Romay.