La ministra d'educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol derogarà de manera "urgent" diversos articles de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada pel Partit Popular, i també que l'assignatura de religió deixarà de ser "computable amb efectes acadèmics".

En la seva primera compareixença a petició pròpia en la Comissió d'Educació i Formació Professional del Congrés dels Diputats, Celaá ha confirmat a més que l'executiu de Pedro Sánchez vol revertir el Reial decret llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, aprovat el 2012 pel govern de Mariano Rajoy. El decret mantenia vigents mesures com la possibilitat d'elevació de les ràtios d'alumnes per aula fins i tot un 20%, l'increment de la jornada lectiva del personal docent fins a les 25 hores en educació infantil i 20 hores en els restants ensenyaments i l'augment del termini de substitució de professors fins als deu dies.

En la seva compareixença, la nova titular d'Educació ha exposat els "principis rectors" del seu "projecte" al capdavant del ministeri apel·lant al "diàleg obert" i a la "col·laboració" amb els grups de l'oposició. "L'educació és la prioritat més substantiva i central", ha afirmat Celaá, defensant l'escola pública com a "eix vertebrador del sistema" per anunciar la derogació de l'article 109 punt 2 de la LOMCE, "un eufemisme", segons la ministra, "que pot afavorir que l'escola pública pugui considerar-se subsidiària de la concertada".

De la mateixa manera, la també portaveu del govern de Pedro Sánchez ha avançat que obrirà un "temps de diàleg" amb els centres concertats d'educació diferenciada que separen físicament nens i nenes per intentar "acordar" un model educatiu "igualitari".

A més, Celaá s'ha compromès a recuperar "la participació de la comunitat educativa" en els consells escolars, que recuperaran el seu "paper decisori" als centres després de la derogació de l'article 122 de la LOMCE, segons ha assegurat la ministra, que ha confirmat que l'assignatura de religió deixarà de comptar per a la nota mitjana.

"Anuncio que la religió no serà computable amb efectes acadèmics", ha dit Celaá al principi de la seva compareixença, com també ha assegurat que no hi haurà "assignatura mirall" i ha confirmat la creació de l'assignatura de valors ètics i cívics centrada en "els drets humans" i les "virtuts democràtiques".