El debat precongressual comença a provocar tensions dins de Convergència ja abans de travessar les portes del partit. La reunió del Secretariat Permanent de CDC d’ahir al matí en va ser un bon exemple.

Tot va començar tan bon punt Lluís Corominas i Francesc Sánchez van posar damunt la taula el qüestionari de 90 preguntes que es plantejarà, a partir de dijous, als militants i simpatitzants que vulguin participar en les sessions de debat que ha convocat el partit.

Des de la prostitució a l’eutanàsia, passant per la reforma laboral o la renda mínima d’inserció. El model electoral o l’escola concertada. La definició ideològica del partit o les circumscripcions electorals. O qüestions molt concretes com, per exemple, si el dret de vaga s’hauria de poder limitar quan els sectors implicats tenen un especial impacte estratègic... 90 preguntes donen per a molt.

Gordó

El primer a cridar l’atenció als responsables de l'enquesta va ser l’exconseller de Justícia Germà Gordó –únic aspirant confés en la cursa a la secretaria general convergent–. Gordó va deixar clar no només que volia conèixer a fons el qüestionari que es plantejarà a les bases, sinó que li hauria agradat participar en la seva elaboració.

L’enquesta, encara en tràmit d’esborrany, no s’havia repartit als membres del Secretariat Permanent, la qual cosa dificultava encara més el debat. Davant les reticències que s'expressaven, el president del partit, Artur Mas, va optar per agafar el document en qüestió i començar a llegir les 90 preguntes una rere l’altre. Totes i cadascuna van rebre comentaris i esmenes, que el president, llapis en mà, anava apuntant en els fulls.

Viu debat

Els comentaris sorgien sovint condicionats per les especialitzacions dels presents. Si Irene Rigau matisava el redactat de la pregunta sobre l’escola concertada, Felip Puig puntualitzava els temes laborals i Jordi Turull els debats parlamentaris. Però, no van ser només qüestions de matisos. Sovint el debat venia atiat per punts clau del procés de fundació.

En tot moment, a més, amb una veu molt destacada, la de Gordó, disposat a posar l’accent en els aspectes de caire més intern com ara l’etiqueta ideològica que hauria de definir aquesta nova formació, però també en qüestions com el model electoral del partit. No va ser l'únic, no obstant. Tots els membres del Secretariat van intervenir i profusament.

De fet, les reticències van ser tantes i tan insistents que van aconseguir tocar el voraviu dels responsables del qüestionari. Segons alguns dels assistents, Corominas i Sánchez no es van estar de fer notar el seu malestar en més d’una ocasió.

Tot plegat, va provocar que la portaveu del partit, Marta Pascal, en la roda de premsa posterior expliqués que havia estat un debat “molt viu”. Tan viu que mentre a la primera planta es feia la roda de premsa, a la setena continuava la repassada del qüestionari.

Dijous comença el procés per fer opinar la militància.