El cònsol honorari filipí a Barcelona, Jordi Puig Roches, ha estat destituït pel govern filipí per participar en una manifestació durant l'aturada general del 3 d'octubre. La notícia li ha comunicat el ministre d'Afers Estrangers de les Filipines en una carta que assegura que la destitució es farà efectiva el mes vinent.

Jordi Puig va compartir una fotografia en què se'l podia veure participant a les protestes del 3-O, que no eren en cap cas a favor de la independència sinó per denunciar la violència i la repressió policial del dia del referèndum. A la imatge, el cònsol honorari mostra un cartell on es pot llegir "Keep calm", demanant tranquil·litat després d’una jornada com la de l'1-O.

L'acció de Jordi Puig Roches no va agradar al Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, que ho va denunciar a l’ambaixada de les Filipines; posteriorment, des d'aquest país s'ha emès la destitució. Per defensar-ho, el govern filipí es va acollir al que diu la Convenció de Viena: els cònsols, i diplomàtics en general, no poden “intervenir” en els afers interns dels països que els acullen.