El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres per unanimitat la creació d'una comissió d'investigació sobre la crisi financera i el rescat de les caixes, que es posarà en marxa en el termini de dos mesos i que tindrà per objectiu analitzar un període que va des de l'any 2000, per incloure l'eclosió de l'anomenada 'bombolla immobiliària', fins al present, passant pel rescat europeu de les caixes.

Per tant, l'esmentada comissió s'encarregarà, entre altres assumptes, d'examinar la situació de Bankia després de la seva sortida a borsa l'any 2011, així com l'actuació del Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en aquesta decisió.

En concret, segons l'acord assolit per tots els grups parlamentaris, l'esmentada comissió pretén "conèixer, analitzar i avaluar en profunditat i rigor les causes que van originar la crisi financera i econòmica d'Espanya, des de la seva gestació fins a l'esclat de la bombolla de crèdit immobiliari, i el seu impacte al sector financer espanyol".

També es pretén "avaluar les polítiques de reestructuració i sanejament del sector financer", així com la gestió que va originar la situació de Bankia, la seva sortida a borsa i el seu posterior rescat, igual com les actuació dels organismes de supervisió.

La Governació de les caixes

A més, analitzarà problemes institucionals de governança de les caixes d'estalvi, plantejarà mesures per garantir la màxima transparència en la gestió de les entitats rescatades i revisarà "possibles irregularitats" en la protecció de clients de productes financers.

Per desenvolupar aquesta tasca, la comissió tindrà un termini inicial de treball de sis mesos, que podran prorrogar-se si així ho autoritza la Taula del Congrés, prèvia "petició raonada" de la mateixa comissió.

Segons l'acord, la sessió constitutiva haurà de convocar-se "com més aviat millor" i, en tot cas, haurà de tenir lloc abans de 60 dies des de la seva aprovació pel Ple aquest dimecres. Això suposa arrencar, com molt tard, entorn del 20 d'abril.

Fernández Díaz

La comissió estarà composta per 17 diputats: quatre del PP, tres del PSOE, tres d'Unidos Podemos, tres de Ciutadans, dos del Grup Mixt, un d'ERC i un altre del PNB. Això sí, a l'hora de votar s'atendrà el vot ponderat, el pes que cada grup té en el Ple de la Cambra.

Així les coses, i malgrat els recels expressats pel PP i altres grups parlamentaris, aquesta comissió pot coincidir en el temps amb la investigació sobre el Ministeri de l'Interior en l'etapa de Jorge Fernández Díaz, que arrencarà entorn del 8 de març, segons ha comentat als passadissos del Congrés el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando.