Fins a un 79% dels votants espanyols considera que Mariano Rajoy hauria d'apartar-se de la primera línia política. Segons una enquesta publicada avui per Metroscopia, la pràctica totalitat dels votants de Podemos (99%), del PSOE (98%) i de Ciutadans (91%) aposten per una renovació del lideratge del Partit Popular. De fet, fins a un 37% dels electors del PP també demana un relleu per al president espanyol en funcions.

A més a més, només un 17% assegura que Rajoy seria el millor president per Espanya, i és el segon pitjor valorat en el ple d'investidura de dimecres (-24%), només per darrere del podemista Pablo Iglesias (-33%).

Podemos impulsa Sánchez

El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, és qui millor posicionat està entre els votants per fer-se amb la presidència del Govern espanyol. Aconsegueix un 28% d’aprovació gràcies també al 32% afirmatiu que li donen els de Podemos. Una dada curiosa perquè en cap altre cas els votants d’una formació aposten en més d’un 15% pel líder d’un partit adversari.

Ara bé, el rebuig al pacte amb Ciutadans és majoritari. El 60% dels votants de Pablo Iglesias diu No a aquesta entesa dels socialistes, per molt que fins a un 78% dels votants del PSOE ho desitjaria així.

 

Rivera, el gran orador

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va ser el clar guanyador en el discurs al primer ple d’investidura, segons l’opinió pública. Només el suspenen els votants podemistes (-7%). La resta, PSOE (51%), PP (21%) i la seva pròpia formació (80%) li donen el vistiplau.

A l’altra cara de la moneda s’hi situa Pablo Iglesias, amb una valoració global negativa del -33%. Durant el discurs va acusar Felipe González de tenir el passat “tacat de calç viva” i el president del Congrés, Patxi López, va haver de cridar-li l’atenció.