Amb l'informe del Tribunal Suprem sobre la taula amb una posició contrària als indults als presos independentistes, ara la decisió recau en mans del govern espanyol. Podem insisteix en deixar-los en llibertat, mentre que les veus dins del PSOE no són unànimes. L'expresident Jose Luís Rodríguez Zapatero, per exemple, s'ha mostrat a favor, mentre que altres com Alfonso Guerra s'han mostrat en contra.

Segons un sondeig de SocioMétrica per a El Español, el l 72,5% dels votants del PSOE estan en contra de la concessió d'indults. A més, el 76,8% dels socialistes consideren el penediment dels presos polítics un requisit fonamental per concedir-los.

Del total de la població, seria un 80% que no aprovarien aquesta decisió. D'aquests, el 72,2% dels enquestats consideren també que s'haurien de penedir.

Per partits

La majoria de votants de partits no estarien en contra, a excepció dels votants d'Unidas Podemos, que sí que aproven en una àmplia majoria (74,9%) els indults. Com era d'esperar, els votants de Vox els rebutgen en un 98,7%; els del Partit Popular, en un 98,6% i els de Ciutadans, en un 91,6%.

Més dades

Segons aquesta mateixa enquesta d'El Español, el 79,1% d'espanyols diu "no creure el govern quan preconitza les bondats de l'indult en detriment de la revenja i la revenja que suposa que els presos compleixin les seves penes". Com ja passava en l'anterior pregunta, només els afins a Unidas Podemos (74,5%) s'adhereixen a aquesta teoria, mentre que els votants del PSOE la rebutgen en un 69,7%.

Imatge: Els presos de Lledoners reclamen l'amnistia a la porta de la presó / Agència EFE

En aquest sentit, i sempre segons aquest sondeig, el 20% de la ciutadania espanyola consideraria els indults una solució, davant el 78,1% que considera que suposarien "un al·licient perquè l'independentisme repeteixi el seu desafiament".

Per partits, aquesta última opinió la tenen el 69,3% dels socialistes, el 96,9% de votants del PP, el 97,5% dels votants de Vox i el 90,8% de Ciutadans.

Reformes jurídiques

D'altra banda, el 68,1% dels espanyols considera pertinent que es modifiqui la llei perquè el Govern necessiti en endavant l'aval dels jutges per concedir els indults.

Imatge principal: El president del Govern Pedro Sánchez / EFE