1. El Congrés debatrà el 27S

El Congrés dels Diputats debatrà dimecres el resultat de les eleccions del 27S. Serà a través d'un gat vell de la Cambra, el diputat d'ERC Joan Tardà, que gairebé en la foto-finish de la legislatura ha colat una interpel·lació al govern de Mariano Rajoy. "La interpel·lació me la pot respondre des de la vicepresidenta a un ministre, dependrà del nivell polític que li vulguin donar", explica Tardà a El Nacional. La interpel·lació té exposició, rèplica i dúplica que es pot allargar una hora. La gràcia, segons el republicà, és poder presentar la segona fase de la interpel·lació, és a dir, una moció al ple següent, que serà el darrer de la legislatura. "Una moció s'ha de votar i faria mullar als partits de la Cambra espanyola sobre el futur polític de Catalunya, no sé si la Mesa ho permetrà", detalla Tardà.

2. C's, un "colom coix" per als ultres

La imatge de Ciutadans és estranya per als partits ultres. Pedro Chaparro, un dels assaltants de la llibreria Blanquerna a Madrid en la Diada del 2014 i convocants de la manifestació ultra d'ahir a Montjuïc del 12-O, ha definit Ciutadans com un "colom coix que no sap si va a l'esquerra o la dreta". "Si bé sembla que defensa la unitat nacional, per altra banda fomenta la invasió islàmica a Catalunya", ha assegurat.

3. Albiol es neteja la 'rojigualda' 

albiolkleenezx

El líder del PP català al Parlament, Xavier García Albiol, no s'ha perdut la manifestació per la Hispanitat de la Plaça Catalunya de Barcelona. Un dels manifestants s'ha posat tan content de veure'l que li ha pintat la rojigualda a la galta. Li ha durat poc la bandera a la cara. Quan l'agosarat seguidor s'ha despistat, Albiol s'ha netejat la cara. Ho ha captat la càmera de Carles Badia.

4. Constitució catalana provisional

Hi ha una llei que brilla especialment sobre la vuitantena d'esborranys legislatius que el Govern va enllestir per iniciar el tram final del procés sobiranista: la de transitorietat jurídica. Una llei que estarà en les negociacions entre JxSí i la CUP. L'esborrany, elaborat per un grup d'experts, farà la feina d'una Constitució catalana provisional. Els quatre apartats: manteniment provisional del marc i quadre institucional de l'Estatut; subsidiarietat legal pel principi de seguretat jurídica i aclariment de quines lleis queden fora del marc legal català, la carta de drets i el camí que s'haurà d'utilitzar per elaborar i aprovar la Constitució catalana.

5. Portabella a La Caixa; ERC arrufa el nas

Qui va ser l'etern cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, serà el nou director de l'àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa. El nomenament no ha fet cap gràcia a destacats dirigents del partit d'Oriol Junqueras, que veuen la decisió com un exemple de "porta giratòria" entre la política i el sector privat que la formació republicana critica.

6. Advocats que no volen rei

Continuen bellugadisses les aigües al Col·legi d'Advocats de Barcelona. Si fa uns dies informàven a El Nacional de la mala malor entre el degà, Oriol Ruscà, i la Coral del Col·legi arran de la decisió que actuessin a la Capitania General de Barcelona el 15 d'octubre, data en què es commemoren els 75 anys de l'afusellament del president Lluís Companys, ara hi ha un nou conflicte pel rei. Ruscà vol portar Felip VI per la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, proposta que ha aixecat la protesta de diversos col·legiats, que volen boicotejar la festa patronal en cas que el monarca hi assisteixi.

7. A Santi Vidal li falten indepes

El magistrat Santi Vidal, ara apartat de la carrera judicial en ser castigat per independentista, creu que falten vots per a l'Estat propi."Hauríem d’haver tret uns millors resultats els 27S”, va sentenciar dissabte al programa La primera pedra de RAC1.

8. Ibarretxe, conferència a Vic

Juan José Ibarretxe, l'exlehendakari que va intentar celebrar una consulta sobiranista, visitarà Catalunya d'aquí a menys d'un mes. Concretament, l'expolític basc serà a Vic on pronunciarà una conferència a la Universitat de la capital osonenca. "Quan el poble impulsa la política", n'és el títol.

9. Desobediència multitudinària

Si les forces independentistes defensen la desobediència "silenciosa" –que es faci però sense vantar-se'n– ara també recorden que ha de ser "multitudinària". "No serveix de res que només un desobeeixi; un conseller, per exemple, perquè és gastar pòlvora amb salves. Cal que molta gent s'hi impliqui i tingui un caràcter simbòlic", avisen. Amb aquesta premissa, els estrategues tant dels partits independentistes com les entitats que hi donen suport fa dies que mantenen una pluja d'idees per recollir les tres característiques que hauria de tenir la desobediència: "Silenciosa, simbòlica i, sobretot, que sigui multitudinària".

10. "Érais un condado y teníais la peste"

Les entitats ultres que el 12O s'han manifestat a Montjuïc cridaven els eslògans habituals. Llevat d'un dels protagonistes que, a l'estil freelance, utilitzava més argumentari que no pas premisses o cants tradicionals. L'exemple: "Catalunya era un condado, nunca ha sido nada y, encima sólo tenía la peste".

11. Sense Loteria espanyola

Dissabte tràgic a Loterías y Apuestas del Estado. Durant tot el matí el sistema informàtic per a la venda de loteria i travesses va quedar penjat. Les administracions no podien vendre cap butlleta. "Deuen haver tallat el cable, però aquest no el vigilen els Mossos!", ironitzava un venedor de loteria de Girona a El Nacional, en referència a les acusacions de falta de diligència de la policia catalana com una de les suposades causes del caos de l'AVE de dijous passat.

Postres de músic

Raül Romeva, cap de llista de JxSí, s'entrena abans de començar en ferm les negociacions. Diumenge va participar en la competició Radikal, de 7 quilòmetres, entre Calella de Palafrugell, les Illes Formigues i Llafranc. Cal entrenament per pactar amb la CUP.

roemvanadador