El president del GBB i portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha afirmat que, després d'anys de "falta de respecte i humiliació, no hi ha cap altra solució que la separació", i ha defensat que aquesta seria "una bona fórmula per a Catalunya i Espanya".

En declaracions a Ràdio Euskadi, el dirigent jeltzale s'ha referit al referèndum català convocat per a l'1 d'octubre i ha considerat "increïble" que un governant com el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "que ha tingut a les seves mans la possibilitat d'haver organitzat un referèndum en condicions, si es vol un referèndum consultiu, s'obstini en el no i no tingui cap altra resposta".

Després d'afirmar| que després de gairebé deu anys de procés no s'ha conegut una sola proposta política dirigida a la ciutadania de Catalunya per part del Govern espanyol, Egibar ha denunciat que l'Executiu central s'"obceca en el no i la prohibició", amb mesures "coercitives i derivades de pronunciaments de Fiscalia i Tribunal Constitucional".

Segons el seu parer, l'1 d'octubre es produirà un "desbordament democràtic" i ha incidit que no ha existit una proposta política a la ciutadania, per la qual cosa només li queda "una sortida que és aplicar el vot en consciència per dignitat personal i col·lectiva".

Així mateix, ha denunciat que ja s'han produït "impediments" per poder votar el dia 1 i fins que arribi aquella jornada "es coneixeran nous intents que pretenguin impedir que Catalunya pugui votar". "Des de la llunyania, crec que per dignitat política i democràtica Catalunya voldrà votar i votarà l'1 d'octubre", ha afegit.

En aquest context, i després de valorar que Catalunya ha fet "proposades de reformes polítiques de pes a l'Estat", ha criticat que "en deu anys s'hagin acumulat mancada de respecte i fins i tot humiliació política i col·lectiva", per la qual cosa "davant d'això no hi ha cap altra solució que la separació". "Crec que la separació seria una bona fórmula per a Catalunya i Espanya", ha expressat.

Finalment, ha advertit que el que preocupa l'Estat del dia 1 "no és la pregunta sinó la resposta" i ha considerat que davant la proposta d'estat independent català, el Govern espanyol "pot expressar una altra fórmula i intentar convèncer als catalans".