La petició d'ERC i el PDeCAT al govern espanyol de fer gestos respecte a la situació de presó preventiva dels presos polítics com a mesura per desbloquejar el vot dels partits independentistes a favor dels pressupostos generals compta no ja amb un aliat, Pablo Iglesias, sinó amb dos. Aquest dissabte l'editorial del diari El País defensa l'alliberament dels presos preventius en espera de judici.

Rere el títol Presó preventiva, aquest diari editat a Madrid reconeix que "és admissible que el Suprem revisi la situació dels detinguts del procés". Malgrat que el text no es refereix a Junqueras i companyia en cap moment com a presos polítics, sí qu dona raons perquè se'ls pugui posar en llibertat mentre no comenci el judici, que fins i tot no té data.

Casos de transcendència mediàtica

El País assenyala que la presó preventiva constituïa "un expedient judicial molt freqüent durant el franquisme", però que en l'actualitat aquesta mesura "se circumscriu a protagonistes de presumptes delictes relacionats amb el tràfic de drogues, membres d'organitzacions criminals i autors de robatoris amb violència," però també en assumptes "d'especial transcendència mediàtica" com seria el cas del judici pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Això és així, assenyala el diari, perquè els jutges actuen en aquests casos mediàtics guiats per un "excés de prudència, per la pruïja de no ser criticats per excés de benignitat o per la permanència psicològica de l'antic requisit de l'alarma social".

Per això, El País diu que les mesures cautelars dels processats per l'1-O poden ser "reexaminades", entre altres raons, perquè "dels tres requisits necessaris per legitimar una presó preventiva, n'hi ha dos que sembla que ja no es presenten: el risc de destrucció de proves (obsolet amb el pas del temps) i el de reincidència en el delicte (en no ocupar els jutjables les seves anteriors responsabilitats)".

Descarta risc de fuga

Respecte al tercer requisit, el risc de fuga, el diari assenyala que "alguns dels avui empresonats van ser en el seu moment posats en llibertat" i en aquell moment "van descartar dràsticament fer servir aquest avantatge per convertir-se en pròfugs".

Per tot això i tenint en compte que "ha transcorregut ja molt temps de presó preventiva i que falta poc temps per a l'obertura del judici oral", El País diu que "no seria contraindicat que l'alt tribunal reexaminés l'oportunitat de revisar les resolucions de presó preventiva". Ja ho deu haver llegit Pedro Sánchez?