El líder d’ECP al Congrés, Xavier Domènech, ha dit que la formació està fermament compromesa amb el dret a decidir i ha assegurat que continuaran treballant a Madrid per teixir aliances que facin possible la celebració d’un referèndum. Domènech també ha obert la porta a valorar un referèndum unilateral si es donen certes condicions, com que sigui decisiu, vinculant, impliqui les majories i el reconegui la comunitat internacional. No com el 9-N, que ha definit com un exercici de “mobilització”.

En una roda de premsa a Barcelona, Domènech manté que en l’últim any s’ha estat a prop del referèndum pactat i creu que en el termini d’un o dos anys, aquest espai es tornarà a plantejar: “Nosaltres hem treballat en l’últim any pel referèndum pactat. Hi ha hagut moments on era més plausible. Creiem que aquesta situació s’ha tancat en fals i això es reobrirà d'aquí a un o dos anys. Hem de construir aliances per fer possible el referèndum i Catalunya ha de poder construir-se abans del dia D. El que fem ara, marcarà l’escenari del canvi”.

Aparcar la pressió del calendari

Domènech també ha apostat per deixar de marcar el calendari amb dates perquè és contraproduent. “Davant la voluntat de marcar el temps, treballarem pel referèndum –perquè no ho hem deixat de fer mai– però no subordinem la construcció de Catalunya a la realització del referèndum”, ha afirmat per remarcar que a Catalunya hi ha una majoria també per conformar un govern d’esquerres per revertir les retallades.

Domènech ha recordat l’aliança de JxSí amb C’s i PP durant el DPG per bloquejar les propostes de resolució per limitar els lloguers abusius o gravar els impostos de patrimoni o successions.  

RUI

ECP, en la línia de CSQP, prioritza el referèndum pactat amb l’Estat però no tanca la porta a la via unilateral. “No volem participar de debats ficticis: hi ha d’haver referèndum reconegut internacionalment. Si veiem que és un referèndum efectiu, que interpel·la àmplies majories i el resultat és aplicable, estarem atents a aquesta proposta”, ha matisat.