Ho tornarem a fer, Independència, Unitat, Ni un pas enrere... I Llibertat presos polítics. Aquests han estat alguns dels lemes corejats pels diversos milers de persones que aquest vespre s'han concentrat davant de la seu de la conselleria Economia, dos anys després de la multitudinària manifestació provocada pels escorcolls de la Guàrdia Civil.

Després d'aquelles protestes de fa dos anys, que van acabar amb diversos vehicles de la Guàrdia Civil destrossats i amb la comissió judicial sortint pel terrat de l'edifici de matinada, es va començar a escoltar l'adjectiu tumultuós que va servir d'argument per encausar els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, sota l'acusació de sedició.

 Aragonès, Torrent, Nogueras, Borràs 20-S dos anys Sergi Alcàzar

Dos anys després, Sànchez i Cuixart són a la presó de Lledoners esperant la sentència del Tribunal Suprem que s'espera que es faci pública en les pròximes setmanes. Per aquesta raó, les seves veus s'han escoltat a través dels escrits que han llegit diferents representants del món social i cultural català dalt de l'escenari muntat al final de la Rambla Catalunya, just davant del departament d'Economia.

El darrer dels textos, de Jordi Cuixart, l'ha llegit el vicepresident d'Òmnium, Marcel Maurí, recordant que l'independentisme va desobeir l'Estat l'1-O. "I sí, ho tornarem a fer. Ho farem per amor a la vida. Si ho fem junts i sense deixar-nos ningú pel camí, tenim moltes possibilitats de sortir-nos-en", ha advertido.

Prèviament, els germans de Sànchez i Cuixart han llegit els respectius textos apel·lant a la no violència. "Sigueu intransigents amb qualsevol tipus de violència. Aquesta batalla per la llibertat, els drets i la justícia la guanyarem amb la nostra determinació no-violenta", advertia Sànchez.

Damunt l'escenari on han anat desfilat els responsables d'anar llegint els diferents fragments, hi havia una fotografia dels dos dirigents independentistes. El públic exhibia constantment cartells reclamant: "Absolució" i "unitat".

Manifestació 20-S dos anys Sergi Alcàzar

A les primeres files seguien l'acte el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident, Pere Aragonès, amb diferents representants d'ERC, entre els quals el president d'ERC al Parlament, Salvador Sabrià; la diputada al Congrés de JxCat Laura Borràs, acompanyada d'una delegació d'aquest grup, entre els quals la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras. Hi havia també representants de la CUP, entre les quals, l'exdipuda Gabriela Serra, que ha llegit un dels textos.

La concentració ha obligat a tallar una estona la Gran Via de les Corts a l'altura de la Rambla Catalunya. Els crits de Llibertat han estat constants, igual com el ho tornarem a fer, però també les exigències d'unitat, cada cop que els textos dels dos líders independentistes evocaven el consens que va fer possible l'1-O.

Una de les intervencions més celebrades ha estat la de Joan Bonanit, que s'ha fet popular amb les seves salutacions nocturnes als presos de Lledoners.

"Passi el que passi amb la sentència, conjurem-nos a no defallir, a no aturar-nos en el camí cap a la lliberatat, a no deixar-nos prendre la nostra dignitat i a seguir actuant com homes i dones lliures", reclamava Sànchez en el primer dels textos que s'han llegit on ha reclamat repetidament no cedir al xantatge de l'Estat.