El diputat i portaveu de Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha admès aquest diumenge a Vitòria que la seva formació voldria un acord de govern a Euskadi amb el PSOE i EH Bildu. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat perquè "ells no ho diguin amb la mateixa claredat" i ha posat l'actual govern de coalició de l'Estat com a exemple d'èxit.

Echenique no ha descartat negociar també amb el PNB i ha reconegut que "a diferència d'altres dretes, amb el PNB es pot parlar". "Cal dir les veritats, però cal dir-les totes, i convé no mentir", ha afegit.

El portaveu de Podemos ha al·ludit a les declaracions en les quals el lehendakari i candidat a la reelecció, Iñigo Urkullu, emplaçava a "demostrar amb fets qui és més d'esquerra que el PNB". "És veritat que al costat del PP i de Vox, qualsevol partit de dretes sembla socialista, però tampoc ens podem tornar bojos, senyor Urkullu", ha ironitzat.

Echenique ha recordat que l'any 2010, el PNB va pactar amb el PSOE "no votar en contra de la reforma laboral" i "la clau de la seva abstenció va ser una esmena en la qual les empreses poguessin acomiadar a la gent quan caiguessin els seus guanys". "Molt d'esquerra no sembla", ha indicat.

A més, ha citat el compromís del PNB el 2012 de no votar en contra de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que va introduir el sostre de despesa per a comunitats i Ajuntaments, i ha afegit que també es van oposar al costat del PP i al PSE-EE a retirar el finançament públic a sis col·legis de l'Opus Dei, "que segreguen a nens i nenes". "Respondrem al senyor Urkullu: qui és més esquerres que el PNB? Jo diria que excepte el PP i Vox, tots els altres. Per exemple, el Govern de l'Estat", ha assenyalat Echenique.

La "bona gestió de la crisi" com a bandera

Echenique ha afirmat que el Govern central ha fet "moltes coses en molt pocs mesos", entre elles pujar el sou als funcionaris, actualitzar les pensions a l'IPC, apujar el salari mínim a 950 euros o declarar l'emergència climàtica i donar suport a la taxa Tobin. "En tot just cinc mesos i amb tot just 35 diputats", ha indicat.

Al seu entendre, a diferència dels quals va ocórrer en l'anterior "crisi econòmica, bestial", la crisi actual "s'ha afrontat d'una manera totalment oposada". "Potser té alguna cosa a veure que Unidas Podemos formi part del Govern de l'Estat", ha dit.

En aquest punt, ha citat la prohibició dels desnonaments, el tall del subministrament elèctric o l'aprovació dels ERTO per a "protegir als treballadors" i la prestació per cessament d'activitat "per a protegir als autònoms" i s'ha aprovat l'Ingrés Mínim Vital "enmig de la per pandèmia en cent anys".

"Sí, es pot"

El diputat i portaveu d'Unidas Podemos, ha dit que "l'únic vot útil" és el que es doni a "l'única força política que planteja que hi hagi un canvi de Govern a Euskadi".
En aquest sentit, ha cridat a rebutjar "el clàssic" missatge que "tots són iguals i no es pot", perquè "desmobilitza, paralitza, afavoreix l'statu quo" perquè "el PNB és invencible". "Que no fa falta anar a votar, perquè guanyarà el PNB i segurament va a governar amb el PSE com fins ara", ha dit.

Després de recordar "totes les vegades que han dit que no es podia" canviar determinades circumstàncies, ha fet una crida a dir "que sí que es pot". "Que sí que pot haver-hi un Govern feminista, la primera Lehendakari dona de la història d'Euskadi, que sí que pot haver-hi un Govern més semblant al Govern de l'Estat a Euskadi, que sí que pot haver-hi un Govern ecologista, perquè aquesta vergonya de Zaldibar no es torni a repetir", ha conclòs.