A un mes i escaig de Sant Jordi, Josep Antoni Duran Lleida ha tornat a l’escena pública. Ho ha fet de la mà d’un llibre, El risc de la veritat, que li ha servit per deixar clara la seva posició contra el procés. L’excusa de la “purga” del grup del PDeCAT li ha servit per llançar míssils contra els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas, però també per elevar algunes figures dels comuns, tan allunyats dels seus plantejaments ideològics.

Segons Duran, que ha presentat el llibre aquest dilluns al centre cultural Blanquerna de Madrid, la "purga" del PDeCAT a Madrid té a veure amb la “necessitat de protagonisme” de Carles Puigdemont des de Waterloo, on està exclòs del dia a dia polític. Així ho ha assegurat l’exlíder d’Unió, que ha lamentat que persones com Carles Campuzano o Jordi Xuclà hagin estat apartades. Ha admès que la decisió li dol “personalment”.

“Que Puigdemont hagi intervingut fins a l’extrem d’excloure Campuzano i Xuclà em dol personalment”, ha afirmat el dirigent democristià retirat. Ha dit d’ells que en té un “bon record personal” perquè eren “persones moderades que entenen que al parlament espanyol no s’hi va a acomiadar-se cada setmana”. Ha acusat el president a l'exili de viure en el "com pitjor, millor".

Per altra banda, també s’ha referit a la relació amb l’expresident Artur Mas. D’ell diu que no va entendre i que “no podrà perdonar mai” que passés de tenir suports com els d’Unió i declarar-se business friendly a “entregar el país a la CUP”.

Per contra, en les últimes hores, ha elevat alguns dirigents i exdirigents dels comuns, com és el cas de Joan Coscubiela o Raimundo Viejo. "El 'procés' ens ha demonstrat que hi ha més anàlisis i ments clares a les esquerres que al centre-dreta català", sentenciava a Twitter aquest diumenge.

Sobre la decisió de posar presos polítics i exiliats a les llistes electorals, Duran Lleida ho ha atribuït en primer lloc a “intentar aprofitar totes les circumstàncies per intentar internacionalitzar, perquè pensen que presentar un pròfug de la justícia i un pres els ajudarà”. També ho ha justificat en la lògica d’avantposar els sentiments a la raó, aprofitant del judici al procés.

L’expolític democristià, que ha reivindicat la via del diàleg, ha assegurat que Catalunya s’ha “d’implicar en la governabilitat d’Espanya”. Ha lamentat que, ara per ara, l’independentisme “no només no governa a Catalunya”, sinó que tampoc “vol que es governi a Espanya”.

Ha descrit el conflicte polític català com “el més greu des del 23-F”, sense aprofundir en aquesta afirmació. Ha avisat que la solució trigarà a arribar, perquè el diàleg implica “perdre temps”.