El president Puigdemont ja ha reaccionat davant la condemna a dos manifestants madrilenys que l'1-O van sortir al carrer de la capital espanyola per mostrar el seu suport al poble català contra la violència que havia exercit la policia espanyola durant la jornada del referèndum d'autodeterminació. Carles Puigdemont ha volgut donar el seu suport als dos condemnats. La seva situació, segons el president, prova un cop més que "Espanya és un estat fallit com a democràcia modèlica. I si mai en tenim cap dubte, ells mateixos s'encarreguen de recordar-nos-ho. Una altra cosa és que hi hagi qui es faci l'orni". Així de clar s'ha mostrat en un missatge publicat a Twitter.

tuit puigdemont

Aquests dos nois formen part dels sis detinguts per la policia mesos després de la manifestació de l'1-O a la Puerta del Sol que va reunir centenars de persones per protestar contra les imatges que havien fet la volta al món aquell 17 d'octubre. Els manifestants se solidaritzaven així amb el poble català, demanaven la dimissió de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol i portaven estelades i banderes espanyoles republicanes. Tot transcorria sense incidents fins que un grup d'ultres d'extrema dreta va intentar boicotejar la concentració, sense èxit. Aquell dia no hi va haver cap detingut, però sí que es van fer moltes identificacions aleatòries, fins i tot de persones que passejaven pel centre de Madrid alienes a la manifestació. 

Mesos després, la policia va acabar detenint sis joves i ara dos d'ells han estat condemnats a 3 anys i 8 mesos de presó. Així ho ha decidit un jutjat de la capital espanyola, que en la seva sentència condemna a dos dels manifestants: un per delicte de lesions i un altre de lesions lleus, en concurs amb un delicte contra els drets fonamentals, i també a indemnitzar dos dels ultres que van irrompre a la manifestació pacífica en suport al referèndum. Els dos condemnats ja han anunciat que presentaran un recurs contra la sentència, ja que estan en desacord amb els fets que s'han declarat provats durant el judici i en la condemna.

Solidaritat dels independentistes

L'abril del 2019 es coneixia que aquests sis joves madrilenys s'enfrontaven a fins a cinc anys i mig de presó per participar en aquesta concentració. A més, el jutjat els va imposar una fiança de 17.000 euros per a cadascun, que no podien assumir, segons ells mateixos van reconèixer. Els partits i entitats independentistes van voler expressar-los el seu suport després de conèixer-se la notícia com ells van fer amb el poble català l'1-O. 

Avui, no només el president Puigdemont s'ha fet ressò de la notícia, també des de l'exili, el conseller Toni Comín ha compartit la notícia de la sentència contra aquests joves madrilenys que ara paguen el preu de donar suport al poble català. El diputat de Junts al Parlament Salvador Vergés també ha denunciat aquesta situació, posant el focus que els ultres que van fer saltar la concentració i que ara hauran de ser indemnitzats per "lesions inventades" comparteixen advocat amb un dels assaltants a Blanquerna el 2013.