Luna Reyes, voluntària de la Creu Roja, i un jove anònim senegalès de qui no es coneix la seva identitat, han protagonitzat una de les imatges més colpidores de la crisi migratòria que s'ha viscut aquests dies a Ceuta. La fotografia i la seqüència completa ha donat la volta al món: la desesperació d'un jove després d'arribar a la platja del Tarajal i l'abraçada durant uns minuts que es van fer ambdós a la sorra. La mateixa Luna reitera que està impactada per tot plegat: "Tan sols vaig donar una abraçada, insisteix". 

Malgrat admetre que el que va viure, va ser molt dur: "Recordo els ulls vermells del noi, em mirava com si mai hagués vist una persona, com si fos la primera vegada que sortís al carrer desesperat. El fet d'abraçar-me era com el seu salvavides per a ell", en declaracions a TVE.

Aquesta jove voluntària explica que se sent culpable per no impedir que el noi fos retornat a l'altra banda de la frontera i no va tenir temps de saber si es trobava en una situació d'especial vulnerabilitat que hagués pogut impedir a les autoritats emportar-se'l: "Va haver un moment que es va començar a tirar pedres contra el cap perquè veia que els estaven retornant a tots i es volia matar. Després el vam immobilitzar amb un altre militar perquè es calmés però seguia plorant i li vam donar aigua". Li van demanar a la mateixa noia que se l'emportés perquè admet que amb ella "semblava que el senegalès se sentia més segur i tranquil". Però finalment, li va perdre la pista.

La Luna té 20 anys, estudia Integració social i cursa les seves pràctiques a Ceuta. En aquests moments, les autoritats del Marroc tornen a controlar la frontera i és a la banda d'aquest país on s'han traslladat els disturbis. Més de 5.000 migrants han estat deportats després d'intentar creuar la frontera amb Ceuta. 

La resposta del racisme

La jove voluntària admet que se sent "aclaparada" per les respostes però també "amenaçada i insultada" per la ultradreta i el racisme més extrem. El darrer exemple el trobem amb Rocío Monasterio, la darrera candidata de Vox a les eleccions de la Comunitat de Madrid: "El que penso és que la Luna està complint amb la seva obligació però els mitjans de comunicació han de tenir en compte a l'hora d'explicar les coses", en declaracions a Telemadrid.

Monaterio insisteix: "Però si no volem que això segueixi passant, ens hem d'oposar a la immigració il·legal perquè amb els discursos progres ens envien 10.000 persones, víctimes com aquest noi, que han estat utilitzades com a armes bèl·liques". El líder de Vox, Santiago Abascal ha titllat aquestes persones "d'invasors" i demana "alçar un mur gegant".