El diari The Times, el gran mitjà conservador del Regne Unit, ha publicat avui un contundent editorial sobre la situació catalana titulat "Repressió a Catalunya", i demana al president espanyol, Mariano Rajoy, que permeti el referèndum de l'1 d'Octubre. Segons el rotatiu, el govern espanyol hauria d'utilitzar arguments que evitin les mesures de força "si vol evitar una ruptura nacional". "Espanya està passant per la seva més gran crisi constitucional des de la fi de la dictadura de Francisco Franco.  La deriva de la província de Catalunya cap a la independència desafia els fonaments de l'existència d'Espanya com a Estat unitari", afegeix.

The Times s'allunya totalment de la visió que donen els mitjans espanyols sobre el procés independentista, i veu possible que els catalans votin en referèndum l'1 d'Octubre. Segons el diari, les mesures de força seran probablement rebutjades quan Catalunya "voti en referèndum d'aquí a 10 dies".

The Times carrega contra el president espanyol, perquè al seu entendre "està alimentant la crisi en comptes de sofocar-la". "El govern espanyol ha de permetre que el referèndum tiri endavant, malgrat que estigui en contra de la Constitució, tractant-lo de la mateixa manera que la consulta simbòlica sobre la independència del 2014. És a dir: que declari que jurídicament no és vinculant. Madrid podria guanyar aquest argument sense fer ús de la força o sense llançar una amenaça desproporcionada, comptant amb el sentit comú dels catalans, que en general entenen els beneficis de ser part integrant d'Espanya. Les enquestes mostren que mentre una gran majoria de catalans volen un referèndum, la població es divideix respecte a la independència", argumenta amb el pragmatisme tradicional britànic.