El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha assenyalat que el govern espanyol està finançant la reconversió i adaptació de mitjans productius de diverses empreses que produïen vacunes veterinàries, amb l'objectiu que "d'aquí a pocs mesos" es pugui garantir la producció nacional d'una hipotètica vacuna contra el coronavirus, sigui descoberta per investigadors espanyols o a l'estranger.

En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, el ministre ha informat que aquestes empreses estan parlant amb investigadors espanyols que estan treballant en el desenvolupament d'una vacuna, però també estan "en converses" amb empreses internacionals per portar "alguna part de la fabricació de les vacunes a Espanya". "És una conseqüència molt positiva dels projectes que hem finançat", ha celebrat.

Duque ha presentat davant del Consell un informe sobre l'estat de les investigacions finançades pel govern espanyol sobre la Covid-19, tant a la recerca de fàrmacs com en desenvolupament de noves tècniques de diagnòstic del virus en residus, ambients o superfícies. Segons la informació presentada pel ministre, hi ha fins a 100 assajos clínics en marxa per evidenciar quins fàrmacs ja aprovats poden ser útils per tractar la Covid-19 durant alguna etapa de la malaltia.

El ministre ha recordat que, a tot el món, existeixen uns 180 projectes de vacuna que el govern espanyol està "vigilant i seguint". A Espanya, hi ha 12 desenvolupaments finançats per fons públics, dels quals cinc ja tenen el candidat a vacuna i "estan començant ja els assajos en fase preclínica en animals".

Sobre quan estarà disponible, creu que "hi ha moltes probabilitats" que d'aquí a "entre un i sis mesos" es podria aplicar la vacuna als ciutadans, i situa el principi de l'any que ve com un moment idoni. "És possible que existeixi fabricació de dosis massives dos o tres mesos abans per si de cas", ha avançat, encara que precisa que s'accelerarà el desenvolupament si la situació epidemiològica empitjora i és necessari.

"Encara cal investigar"

Malgrat el gran desenvolupament que porten algunes vacunes internacionals, que es troben en etapes avançades, Duque ha reivindicat la importància de continuar investigant a Espanya. "Cal continuar amb els nostres projectes de vacuna. Són desenvolupaments científics d'enorme valor, algunes de les vacunes estan basades en conceptes diferents de la resta, i no hi ha gaire seguretat sobre quines seran les més efectives, les nostres podrien acabar sent millors que les actuals. Tenir un desenvolupament propi de vacuna posa el país en una situació més favorable quan es facin negociacions amb empreses externes", ha argumentat.

Duque ha recordat que Espanya defensa que la Unió Europea coordini les negociacions amb els fabricants de la vacuna per garantir que tots els països del Vell Continent hi accedeixin en igualtat de condicions, de manera proporcional d'acord amb la seva població i les seves necessitats. "El més important és que tota aquesta coordinació serà molt útil per aconseguir que no hi hagi diferències en l'accés", ha comentat.

Així, ha assenyalat que, "amb cautela ja que falten moltes proves i encara s'ha d'investigar", el govern espanyol és "optimista" que "hi haurà vacuna". "I que serem capaços de diferenciar quina és la que millor funciona i estarà a disposició del Sistema Nacional de Salut quan es demostri prou la seva seguretat i efectivitat", ha postil·lat.