Aquest cap de setmana, 218 membres del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) van respondre en contra del polèmic manifest de la secció de dret constitucional del Col·legi que donava suport a la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà a Catalunya. Des de diumenge, dia 26, els suports s'han duplicat i ja són més de 500 els col·legiats que s'hi oposen. Concretament, 510 advocats i advocades i 11 associacions han signat aquest manifest contra el comunicat dels ultres i l'han presentat davant la Junta del Col·legi. 

En el manifest, els advocats expressen el seu "profund rebuig a un comunicat estrictament polític alineat amb les tesis ultranacionalistes espanyoles que tant han ajudat a buidar de contingut les paraules “Constitució” i “constitucionalista”, que diuen "defensar". També han volgut, com a juristes, expressar la seva "sorpresa" no tant per "la utilització dels comunicats de l’ICAB per transmetre opinions polítiques —ja que no és el primer cop—, sinó per la manca de contingut jurídic de l'escrit i, sobretot, el trencament del principi bàsic de respecte a la presumpció d’innocència". 

Peticions a la Junta 

A més, els signants denuncien que "l'efecte de qualsevol comunicat d’una secció del Col·legi a la premsa és la confusió de la part pel tot, i el fet que la Junta de l’ICAB no hagi emès, a hores d’ara, cap comunicat rebutjant-lo, hi contribueix", fet que provoca que el comunicat de la secció de dret constitucional esdevingui "un comunicat polític emparat per l’ICAB". Per tot plegat, han demanat a la Junta que expressi el seu rebuig "immediat al to i contingut" del polèmic text contra la immersió. 

Aquest és el manifest amb els seus més de 500 signants:

 

Acusacions contra el Govern 

Divendres passat, la nit de Nadal, l'esmentada secció de dret constitucional va publicar un dur comunicat contra el Govern per la seva resposta a la imposició del 25% de castellà a les aules. Segons aquests col·legiats, el Govern hauria desprotegit la família del nen de P5 d'una escola de Canet de Mar que va exigir la imposició del 25% de castellà a la seva classe. En el comunicat, la secció, presidida per l’advocat Francisco Chamorro Bernal, acusa el president, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, “de negar-se públicament a donar compliment a la sentència” en una matèria curricular, a banda de la de l’idioma, “a més de donar suport a l’equip directriu de l’escola de Canet de Mar”.

La secció també retreu al Govern “no citar res del que ha passat amb el nen de cinc anys de Canet, al qual, en les xarxes socials, es proposava aïllar a la seva classe i apedregar la seva casa”. I sosté que “aquesta secció de dret constitucional entén que l’actitud adoptada per les autoritats de la Generalitat és d’extrema gravetat i atempta de forma frontal contra el principi de l’estat de dret”. I fins i tot s’acusa de desprotecció del menor a l’escola de Canet, en assegurar que “en una democràcia avançada com la nostra s’ha de garantir la protecció integral dels menors contra tota forma de violència i de victimització secundària”.

Recollida de signatures 

En els últims dies, aquests lletrats han portat aquesta campanya contra el Govern per tot Espanya. Ho han fet recollint signatures a través de la plataforma Change.org, i de moment ja n'han registrat més de 1.700.

"Davant la campanya d'assetjament a l'ICAB promoguda per sectors de l'independentisme radical, entre els quals hi ha un grup minoritari d'advocats, la majoria dels advocats de Barcelona, de Catalunya i de la resta d'Espanya volem mostrar el nostre suport i solidaritat amb l'ICAB, la seva secció de dret constitucional i els companys que han estat assenyalats públicament per aquests radicals", denuncien els espanyolistes a la plataforma. 

A la imatge principal, el Col·legi de Barcelona / Jordi Ferrer