Si al llarg de la legislatura han quedat al descobert les divergències entre els socis de Govern sobre com cal avançar en el camí cap a la República, amb la campanya en marxa s'ha eixamplat encara més la bretxa entre ERC i Junts en relació al com i el quan fer la independència. El partit d'Oriol Junqueras aprofita cada acte per advertir l'electorat de les "promeses falses" -en paraules de la consellera Jordà- que fan alguns. Mai no hi posen nom, però a ningú se li escapa que es refereixen al projecte del tàndem Borràs-Puigdemont.

L'endemà que la candidata de Junts es comprometés, sense explicar com, a aixecar la DUI de 2017 si l'independentisme suma més de la meitat dels vots el 14-F, els dirigents d'ERC l'han desacreditat. Seguint la tònica de la campanya, l'esmena al programa de Junts la fan entre línies, evitant esmentar-los directament. Els republicans són partidaris de continuar musculant l'independentisme i demostrar que es pot trencar la barrera del 50% "successivament", en més d'unes eleccions. 

"Els miracles no existeixen"

Aquest primer diumenge de campanya, la caravana d'ERC ha fet parada a Lloret, amb el candidat Pere Aragonès escudat per la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que intervé a cada míting en connexió des de Suïssa. També hi eren la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà i els diputats i portaveus Sergi Sabrià i Anna Caula.

La més directa ha estat la consellera, que ha advertit que "posar dates és un risc, és perillós, de vegades mentida i genera frustració". En contra d'això, ha defensat que ERC diu "les coses pel seu nom", en comptes de vendre "falses promeses, perquè no toca". Jordà ha conclòs que "els miracles no existeixen", sinó que el que compta és "el resultat de la constància". 

Més subtils han estat Rovira i Aragonès. "No ens podem enganyar", ha avisat ella, i ha convidat l'independentisme a "consensuar una estratègia i marcar-se un objectiu". Alhora, ha insistit que cal aprendre de l'octubre de 2017, quan van quedar demostrades les febleses del moviment independentista davant les amenaces de l'Estat. 

El presidenciable d'ERC i vicepresident del Govern de la Generalitat ha rematat el discurs. Enfundat en una jaqueta de cuir marró, ha assenyalat que "la República no és una qüestió retòrica, de declaracions, és qüestió de fer-la. I es fa sumant majories com l'1-O i el 3-O, es fa guanyant una vegada i una altra amb el 50% dels vots". Un repte que ha subratllat com a "imprescindible" i que segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió l'independentisme podria aconseguir aquest 14 de febrer

Teresa Jordà acte campanaya ERC Lloret - Marc PuigLa consellera Teresa Jordà durant el míting d'ERC a Lloret / Marc Puig

Contra la sociovergència, l'Íbex i el 155

El missatge que vol fer calar la direcció dels republicans és que ha arribat "el moment" que governi ERC, després de 40 anys d'alternança de mandats de PSC o CiU. Així ho ha defensat el cap de campanya del partit, Sergi Sabrià, que ha deixat clar que "ningú pot fer triar entre ajudar la gent i fer la independència, entre esquerra i llibertat". 

Amb la mirada posada al 15-F, els de Junqueras mantenen que només hi haurà "dues fórmules de govern possible". "O autodeterminació i amnistia per reconstruir el país en clau progressista o els del 155, l’Íbex". O el que és el mateix, o Illa o Aragonès. I reivindiquen la necessitat que el procés el lideri a partir d'ara una força progressista. 

El candidat dels republicans insisteix en la proposta d'aglutinar totes les forces sobiranistes un mateix govern presidit per ell, amb ERC, Junts, els comuns, la CUP i el PDeCAT. I posa com a exemple el pacte pels pressupostos, o els governs municipals de Lleida i Tarragona, on sota la batuta d'ERC, va ser possible posar d'acord Junts i comuns